Diari La Veu del País Valencià
Ferri: “El tancament de RTVV ens ha unit a tots, els del País i els del Regne”
RNA / Andorra

“I ara vaig a donar-los la pitjor notícia que mai haguera volgut donar-los”. Així començava el primer anunci, al Nou24, del tancament de Ràdio i Televisió Valenciana. Ho pronunciava Frederic Ferri, presentador del canal, cap a les 19:45 del vespre de dimarts 5 de novembre. Aquí començava un període convuls a la cadena, un niu de protestes i un canvi de línia editorial sobtat, en què els professionals van començar a dir en antena les coses pel seu nom, sense ombres, i a donar veu a persones o entitats vetades, fins llavors.

Ferri ha explicat a l’Estira la llengua! que en aquell moment se sentia “dolgut, estafat, sentia ràbia, impotència i dolor. Però també molta responsabilitat de dir als valencians el que estava dient-los”. Assegura que encara ara no es creu la notícia del tancament, tenint en compte que aquests dies treballen “amb total normalitat”. Això sí, destaca que “la societat valenciana està responent d’una manera meravellosa”, fent-los costat i donant-los audiències que feia anys que no assolien. És que la situació és preocupant; el País Valencià es quedarà sense ningú que els expliqui què passa als seus pobles, els ensenyi les seves tradicions i que ho faci en la seva llengua. Posa per exemple el darrer capítol de la sèrie de Canal 9 L’Alqueria blanca: “Estàvem veient com es casava Tonet. Com es casava un fadrí valencià de fa trenta anys. Açò qui ens ho ha de donar als valencians?. Qui?!”. Així, sobre les declaracions amb què el president valencià, Alberto Fabra, deia que el tancament és “innegociable” afegeix: “Hi ha alguna cosa que siga innegociable, en esta vida? Que s’assente amb el comité d’empresa, que ens escolte. Nosaltres l’escoltarem a ell. Buscarem vies de solució!”.

Sigui com sigui, aquests dies, Canal 9 no treballa amb normalitat. Treballa amb un criteri informatiu diferent, més transparent i alliberat, que agrada a molts valencians. Com a mostra, l’augment de les audiències mitjanes. “Va ser un canvi espontani”, explica Ferri. De fet, afirma que amb la direcció de Rosa Vidal, que va dimitir en anunciar-se la liquidació de RTVV, ja va haver-hi certa obertura, cosa que va suscitar les queixes d’alguns diputats del Partit Popular. El presentador respon a la situació dient: “El problema és que el Canal 9 no és d’ells, el Canal 9 és dels valencians, és de tota la societat”. I durant aquest temps, a la cadena, s’ha produït el següent: “Hi ha gent que ha abaixat el cap molt fàcilment, altres han protestat i se n’han anat al carrer, altres han protestat i els han fet un ‘mobbing’ absolutament brutal”.

Sobre aquest ‘mobbing’, només cal veure que, al febrer, Frederic Ferri va fer declaracions en un documental explicant com Canal 9 estava en disposició d’informar del fatídic accident del metro de València però no ho va fer, seguint les ordres de la Generalitat. Ara, Ferri presenta les notícies al Nou24 a la matinada. En tot cas, Ferri afirma: “Porte vint anys treballant per als valencians i he viscut moltíssimes coses”. I sobre el cas del metro, durant l’entrevista a l’Estira la llengua!, diu que les instruccions eren que la visita del Papa “havia de brillar per damunt de tot” i que havien de mostrar que “València era lo més bonico del món”.

SUBORN” NO; “COETXO”

El control del vocabulari i del tipus de llengua de RTVV també ha sigut marca de la casa, durant la història recent dels mitjans públics. Per exemple, no s’hi podia fer servir l’expressió “País Valencià” o no es podia dir “Serveis Informatius” sinó “Servicis Informatius”. Frederic Ferri explica que, quan es va fundar RTVV, es va crear una direcció lingüística que havia de definir un estàndard de valencià que tothom pogués entendre i “quan va arribar el partit popular, de seguida es van carregar la direcció general de lingüística de la cadena i els lingüistes han tingut unes pressions absolutes”. Ferri en posa “un xicotet exemple:” en l’afer de la trama Gürtel, se’ls obligava a canviar l’expressió “suborn” per “coetxo”, una paraula que no surt ni al diccionari. Aquí i aquí en trobareu vídeos d’exemple.

Amb tot, Ferri considera que s’ha evidenciat que no s’apostava pel valencià “d’una manera clara”. Per mostra, diu que s’han promocionat “bertins osbornes i mars flores” com a “presentadors estrella”. I rebla:” Vol dir-me que ací no tenim artistes, gent i presentadors en la casa, que poden fer els mateixos programes?! Si València és una terra d’artistes!”. I amb sentiment de ràbia diu el següent: “El que passa és que la televisió anava per un altre camí, un camí de pegar grans pilotades en determinades productores pagant una fotracada de bitllets a molts i perdent diners pel camí en moltíssimes històries. I a partir d’allí, arribem als 1.400 milions de deute”. Un deute integrat dins la Generalitat, de forma que RTVV com a tal, ara és una empresa sense deute i que la direcció, ara dimitida, assegura que tancaria l’any amb beneficis.

Sigui com sigui, el Partit Popular ja ha iniciat els tràmits a les Corts per tancar l’ens. L’oposició diu que hi ha vies per aturar-ho. Frederic Ferri diu que emprendran “totes les que faça falta” i posa per exemple el recurs d’inconstitucionalitat que volen presentar els socialistes del PSPV per atemptat contra la llibertat d’expressió i contra les senyes d’identitat d’un territori que el presentador del Nou24 defineix com a “comunitat de persones que tenim moltes maneres de pensar”. I curiosament, Ferri diu: “El tancament de Canal 9 ens ha unit a tots. Als de dreta als d’esquerres, als de dalt i als de baix. Als que pensen que aquesta comunitat hauria de ser Regne de València o Antic Regne de València, als que pensen que açò és País Valencià i als que segueixen al peu de la lletra allò que els donen en catequisme a l’escola, que dic jo, que és Comunitat Valenciana”. Diu que a ell li agraden totes tres expressions però, en tot cas, conclou amb una frase contundent: “Si ens maten, ressuscitarem!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa