Diari La Veu del País Valencià
77 assassinades és terrorisme masclista
RedactaVeu / València

Un any darrere l’altre comprovem que la violència de gènere segueix sent la principal causa de mort entre les dones d’entre 15 i 44 anys a tot el món, per davant de la suma de les morts provocades pel càncer, la malària, els accidents de trànsit i les guerres.

La violència contra les dones té el mateix origen però diverses formes. La societat patriarcal que les discrimina i relega a la pobresa, a l’exclusió, a la fam. Violència masclista en les relacions de parella. Amb la forma d’abusos sexuals, de falta d’accés a la sanitat, a l’educació. Violència que les obliga a la reclusió, a la prostitució, a l’esclavitud, al matrimoni forçat. Que les mutila, que les utilitza com a arma de guerra o camp de batalla.

Les xifres d’aquesta violència ens aclaparen. 603 milions de dones viuen en països on no es considera delicte la violència de gènere. 40 milions de xiquetes desapareixen a Índia per infanticidi. 250.000 xiquetes exerceixen la prostitució a Brasil.

Xifres que parlen de les dones com a productores del 70% dels aliments a nivell mundial i posseïdores tan sols del 2% de la propietat de les terres. De les dones que treballen en ocupacions vulnerables, que cobren fins a un 90% menys que els homes. Que cuiden i alimenten la població, que realitzen el 80% del treball no remunerat. Que no tenen accés a l’educació, que formen part dels 2/3 de les dones del món que són analfabetes.

Són 21 milions les dones que acudeixen cada any a avortaments insegurs i 47.000 les que moren per açò. Una de cada quatre pateix agressions sexuals durant l’embaràs, hi 500.000 moren per complicacions.

La mutilació genital posa en risc la vida de 2 milions de xiquetes cada any. A Índia, en un any 22 dones van ser assassinades per motius relacionats amb el dot. En el món hi ha més de 60 milions d’esposes xiquetes.

A l’Estat espanyol, en deu mesos, són 64 les dones i xiquetes assassinades, víctimes de la violència masclista. Una realitat que el Govern vol obviar, amagant les estadístiques reals i negant-se a reconèixer que -fora de disminuir- la violència contra les dones segueix augmentant. I és aquest mateix Govern el que ha retallat més d’un 24% el pressupost destinat a les polítiques d’igualtat, tres vegades més que qualsevol altra partida.

A més, malgrat la importància de l’educació en igualtat per a la prevenció de la violència, la LOMQE ha eliminat els principis coeducadors de convivència i no discriminació, d’educació en valors humans i matèries que potencien aquests continguts, necessàries per a l’eliminació de la violència masclista i la no discriminació per raó de sexe.

Estadístiques, xifres que ens parlen d’agressions, de violacions, de mutilacions, d’assassinats. Que ens fan un mapa de la situació de discriminació que segueixen patint les dones a tot el món. Però no podem oblidar la realitat que amaga cada nombre, cada dada. No podem oblidar que darrere de cadascun hi ha un nom, una història, uns somnis, una vida.

Per tot açò, des d’Intersindical Valenciana hui, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, volem recordar a totes les que han patit violència masclista, a aquelles que la pateixen dia a dia. A aquelles que ja no estan perquè han estat assassinades. A les seues mares, filles, fills, a tots els seus entorns afectius. Volem recordar totes eixes vides arrabassades per la brutalitat masclista.

El 25 de novembre i tots els dies de l’any seguim unides en un sol crit contra la violència masclista. Perquè no són xifres, són vides!

Intersindical Valenciana ha participat en les diverses manifestacions i accions previstes per al dia 25 de novembre.

Alacant: Performance: ‘La catifa vermella en el Tribunal de Consciència’ 20 hores, plaça de la Muntanyeta. Desplegarem una catifa roja des de la Delegació de Govern fins al Parlament, en ella ens tendirem tantes dones com hagen estat assassinades enguany. Vos necessitem. Aneu de negre rigorós. Convoca: Plataforma Feminista d’Alacant.

Castelló: Manifestació, 19.30 hores, plaça de la Pau. Convoca: Plataforma Igualtat Castelló.

València, Manifestació, 19.30 hores, Parterre. Lema: ‘77 Assassinades és Terrorisme Masclista’. Aneu de negre i morat. Vos necessitem per a portar les 77 torxes, una per cadascuna de les dones assassinades des de l’1 de novembre del 2012 al 31 d’octubre d’enguany. Anirem en SILENCI. Convoca: Moviment Feminista València.

Comparteix

Icona de pantalla completa