Diari La Veu del País Valencià
Europa investiga el futur parc eòlic de les serres d’Alfaro i Almudaina
RedactaVeu / El Comtat

La ‘Fase d’investigació’ és el pas previ a la incoació del ‘Procediment d’Infracció’ que iniciarà la Comissió Europea en cas que se seguisca avant amb la proposta de descatalogació com a ZEPA sense fundar-se que s’han modificat les característiques ornitològiques de la zona.

L’objecte de la denúncia era l’incompliment del dret comunitari per part de la Generalitat Valenciana en pretendre modificar els límits d’una ZEPA consolidada sense que existisca constància de la disminució del seu valor ornitològic. La Coordinadora entén que s’han incomplit dues Directives Europees i una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Quant a la sentència del TJUE de 28 de juny de 2007, per incompliment de l’obligació de “classificar com a ZEPAS territoris suficients, en nombre i en superfície, per a oferir una protecció a totes les espècies d’aus enumerades en l’annex I de la Directiva d’Aus”.

Pel que fa a la Directiva 2009/147/EC de 30 novembre de 2009 relativa a la conservació d’aus silvestres:Per modificar els límits territorials de la ZEPA descatalogant ‘de facto’ parteix d’aqueixa ZEPA sense que s’hagen perdut en aquesta part les característiques ornitològiques que van acreditar la seua delimitació original.

Per haver utilitzat com a criteri per a la designació de la nova zona ZEPA criteris industrials (parcs eòlics) en comptes de criteris ornitològics.

Per atenir-se exclusivament al compliment de la Sentència d’un tribunal de l’Estat espanyol (Sentència de 16 de gener de 2013 del Tribunal Superior de Justícia valencià) a pesar que aquesta Sentència entra en contradicció amb la sentència del TJUE de 28 de juny de 2007)

Per no haver defensat la integritat de la ZEPA davant els tribunals estatals:

No va emplaçar les associacions ecologistes i interessades.

No va emplaçar els ajuntaments.

No va aportar informe ornitològic per a oposar-ho a l’informe presentat per l’empresa que pretén la descatalogació de la zona ZEPA.

No va recórrer la sentència emesa davant una instància superiorQuant a la Directiva 2003/4/CE relativa a l’accés del públic a la informació ambiental, per haver negat informació mediambiental a aquesta Associació i no haver respost als seus escrits presentats.

La Coordinadora entén que per al cas d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus, des del moment que és admesa com a tal per la Comissió Europa, per a formar part de la Xarxa Europea Natura 2000, no es poden modificar els límits sense autorització europea i sense atenir-se a la seua normativa: una ZEPA només pot modificar-se en els seus límits si es demostra que ha perdut els valors naturals que la van acreditar en el seu moment com a ZEPA.

Referent a això, es recorda que els límits de la ZEPA es pretenen modificar en compliment d’una sentència del TSJ valencià que anul·lava parcialment l’Acord del Consell de 5 de juny de 2009 pel qual es van crear les ZEPAs al País Valencià.

S’adjunten:

Comparteix

Icona de pantalla completa