Diari La Veu del País Valencià
“Objecció de consciència” valenciana a la LOMQE
RNA / Andorra

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, es mostra “totalment en contra” d’aplicar la llei orgànica estatal de millora de la qualitat de l’ensenyament (LOMQE), que està en tràmit parlamentari. En el marc de la feina d’oposició al projecte que es fa des de la Plataforma per l’escola pública de qualitat i en valencià, Moreno aposta per la ”objecció de consciència” i proposa “resistir-se a aplicar-la”. Tot i això, espera “que no tinguen temps per aplicar-la ni recursos econòmics per a fer-la”. Afirma que “si s’aplicara, seria un retrocés fins als anys seixanta” i que “la nostra llengua, a l’escola, quedaria molt tocada perquè la llei Wert no la considera troncal”. Amb tot, no deixa de trobar curiós que el senyat de l’estat l’hagi aprovada el dia 20 de novembre, aniversari, entre d’altres, de la mort del dictador espanyol Francisco Franco: “No tenien un altre dia per aprovar-la? Simbòlicament recorda el passat de la dictadura”.

El president de l’associació que aglutina la comunitat educativa catalanòfona del País Valencià ha explicat això en el marc d’una entrevista per valorar la Nit d’Escola Valenciana, celebrada dissabte passat a Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre). Una nit en què van passar moltes coses. D’una banda, es va anunciar el nou projecte de l’entitat: “Encapçalarem un moviment per denunciar tots els atacs als drets lingüístics dels valencians durant el 2013”. De l’altra, es van commemorar els trenta anys de l’aprovació de la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV). Justament, a la vetllada, es va presentar un document, Trenta per trenta, amb propostes per desplegar la llei en diferents àmbits. I és que és la manca de desenvolupament d’aquest text legislatiu el que els descontenta. És per això que Vicent Moreno diu que la LUEV és una llei “que no ha estat però haguera pogut ser” i que “si s’haguera desenvolupat correctament, amb el seu contingut, haguérem avançat molt més en aquestos trenta anys”.

Moreno recorda com la LUEV es va aprovar, el 1983, a Alacant, amb ni un sol vot en contra, però “les normatives posteriors que s’havien d’aplicar no s’han fet en la mesura que haurien d’haver-se fet”. Admet que aquesta llei ha permès que gairebé dues generacions ja s’hagen pogut escolaritzar en valencià però que “estem, encara, lluny d’una normalització plena” perquè “el ritme d’este País Valencià és així”. En tot cas afirma: “No defallirem; seguirem endavant”.

La Nit d’Escola Valenciana també és quan l’associació reconeix la tasca d’algunes persones i entitats durant l’any anterior. Aquesta vegada els premis han sigut per a Adela Costa, professora de l’Escola de Magisteri de la Universitat de València, pel compromís diari amb la llengua; i per les escoles Rei en Jaume i Ramon y Cajal de Xirivella (Horta Oest) i pel Col·legi Sant Cristòfor Màrtir de Picassent (Horta Sud). En aquest darrer cas, per la lluita de les comunitats educatives de tots tres centres per aconseguir obrir línies educatives en valencià. No va ser fins que es va pronunciar la justícia, que no es va aconseguir, ja que la Conselleria d’Educació no els autoritzava a fer-ho malgrat haver seguit el procediment establert.

REIVINDICANT RTVV

Justament, fa qüestió de setmanes, el president d’Escola Valenciana va tenir ocasió de posar per primera vegada els peus als estudis de Canal 9. Allà va aprofitar per donar als professionals de Ràdio i Televisió Valenciana un premi per “reconéixer eixa tasca que sí que fan els professionals i que els polítics la censuren”. Un premi que el 2011 volien donar a la cadena pels 25 anys de la programació infantil Babalà, igual que ja van fer amb el Club Súper 3 de Televisió de Catalunya, però “Els directius de Canal 9 van decidir que no venien a recollir-lo”.

Amb això, Vicent Moreno reivindica l’existència d’una radiotelevisió “pública, de qualitat, en valencià i objectiva”. Es queixa que si es tanca, “els nostres xiquets no podran veure els seus herois i els seus ídols en els dibuixos animats en valencià” i recorda que “ací, la TV3 no es veu, tampoc”. Però ho té molt clar: “No ho aconseguiran; som més dels que ells pensen”. I afegeix: “Si la tanquen, la tornarem a obrir”. Afirma que “els mateixos votants del PP estarien a favor de mantenir la radiotelevisió valenciana”, que considera que és un referent: “ha ajudat perquè moltíssima gent utilitze el valencià col·loquialment en qualsevol moment de la seua vida i es coneguen les comarques. És una manera d’interconnectar diversos pobles que no se coneixien entre ells”. I, amb tot, ho rebla així: “La gent del camp vol veure l’Oratge i no el Tiempo”.

Moreno ha aprofitat l’entrevista per recordar que el dia 30 es tanca la campanya de Verkami per aconseguir finançament per a Escola Valenciana. Ja ha assolit els 60.000 euros mínims que es demanaven, però afirma que es necessiten molts més diners perquè subsisteixi. Assegura que amb aquesta campanya de micromecenatge han notat que tenen “molts més amics dels que semblava” i que creuen en el projecte. Ara, el que es vol, és que aquests ciutadans es fidelitzin amb l’associació a través de la campanya Amics d’Escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa