Diari La Veu del País Valencià
1.500 espelmes per reivindicar el valencià al sud

El Tempir / Elx.

A fi de sensibilitzar i conscienciar la ciutadania en general, i mitjançant l’impuls d’El Tempir, la Plataforma per l’Ús del Valencià a Elx va organitzar ahir amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández al pàrquing d’aquesta universitat (justament davant de l’estació d’autobusos i entre l’IES Misteri d’Elx i l’edifici Torreblanca) l’encesa de més de 1.500 espelmes que dibuixaran la imatge “A Elx, en valencià!”, imatge que ha presidit la campanya de la samarreta magenta aquest estiu.

Centenars de persones de diverses poblacions de les comarques del sud (Elx, principalment, però també de Monòver, Novelda, Petrer, Crevillent, Guardamar del Segura, Alacant, Santa Pola, Oriola, Torrevella, la Vila Joiosa i fins i tot de Benirdorm) van gaudir amb els més menuts encenent totes les espelmes perquè es configurara l’eslògan d’aquest estiu i un dels símbols més identificatius de la valencianitat d’Elx, la magrana de la Festa o Misteri.

L’encesa d’aquestes espelmes ha tingut un doble objectiu: d’una banda, reivindicar la valencianitat lingüística i cultural de les comarques del sud valencià, i d’una altra, reclamar que l’Ajuntament d’Elx realitze una política lingüística d’acord amb la legislació existent i que no amague el topònim valencià, “Elx”, que ja no apareix en la imatge oficial de la corporació local. De fet, per al president d’El Tempir, Josep Enric Escribano, “aquest no és un acte sols per a Elx sinó per a tot el sud, un sud que es reivindica i que desperta amb consciència de sentir-se valencià i en valencià, fins i tot des de poblacions castellanoparlants com Torrevella i Oriola. I sobretot un sud que s’uneix a Elx per retrobar-se en la valencianitat històrica amb desig de projectar-la cap al futur”.

Les persones assistents apadrinaren les espelmes de manera que les han enceses totes fins que la imatge de nit ha permés realitzar fotografies aèries i el rodatge d’un vídeo. A més, els participants han pogut gaudir d’una xocolatada per a suportar el rigor del fred. En definitiva, ha estat una gran dia lúdic i reivindicatiu a favor de l’ús i la potenciació del valencià com a llengua vehicular pública tant a Elx com a la resta de poblacions del migjorn. Realment, una gran jornada cívica que resumeix perfectament la convocatòria: “Llums pel valencià”. “Junts pel valencià”.

Podeu veure l’àlbum de fotos de l’encesa d’espelmes si feu clic en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa