Diari La Veu del País Valencià
L’any de la lluita contra la LOMQE i les retallades
RedactaVeu / València

L’any 2013 s’ha caracteritzat per la continuació de les lluites contra les retallades en educació que des de 2010 ha impulsat el govern valencià, reforçades pel govern espanyol: acomiadaments de professorat interí, augment del nombre d’alumnat a les aules, augment de la càrrega lectiva i burocràtica del professorat, reduccions salarials, retallades pressupostàries, retallades de beques i ajudes a l’alumnat, etc.

Plantilles de primària

Si en 2010 les retallades de plantilles se centraven en secundària, batxillerat i FP, en 2013 li tocava el torn a les plantilles de primària. La modificació unilateral per part de la Conselleria d’aquestes plantilles en el mes de gener va suposar la pèrdua de més de 400 llocs de treball i el desplaçament de centenars de docents funcionaris de carrera dels seus centres. I per a l’any 2014, la Conselleria ja ha amenaçat en l’arranjament escolar previst per al curs que ve, la supressió de 128 unitats d’infantil que comportaran una retallada de, com a mínim, 256 llocs de treball.

Immediatament a la retallada de les plantilles de primària, la Conselleria anunciava la dotació de 800 llocs de treball provisionals per a l’aplicació dels contractes programa per a lluitar contra el fracàs escolar. És a dir, que mentre per una banda retalla plantilla estable, per l’altra dota els centres de plantilla provisional i canviant curs rere curs. Tot el contrari del que cal fer per a lluitar contra el fracàs escolar.

Acord de professorat interí

Poc després, la Conselleria deixava sense efecte l’acord de professorat interí de 2010, per substituir-lo per un altre que reordenava les borses de treball en funció de la nota de l’oposició, condemnant a més de 1.400 docents a l’atur en el present curs. Durant la negociació, STEPV, AFID i la Coordinadora de Professorat Interí van convocar sis jornades de vaga i nombrosos actes de protesta per evitar la modificació arbitrària de l’acord de 2010. Finalment, l’acord va ser signat el 3 d’abril per CCOO, CSIF, ANPE i UGT, en contra de l’opinió del col·lectiu en lluita.

Avançament de la LOMQE al PV

Aquesta política d’eliminació i substitució d’un professorat per un altre respon a la filosofia que impregna la LOMQE, que la consellera d’Educació, María José Català, ha tingut molta pressa en començar a aplicar al País Valencià abans de ser aprovada en les Corts espanyoles. Així, hem vist com la Conselleria permetia la publicació de rànquings de centres educatius en la normativa d’admissió d’alumnat o implantava el districte únic per tal d’afavorir la concertada.

En defensa de l’escola pública

En resposta a totes aquestes agressions que està patint -i patirà- l’escola pública, el Sindicat va impulsar una campanya de defensa i alhora de prestigi de l’escola pública amb l’edició de milers de samarretes verdes amb el lema ‘Estimem l’escola pública’ que ha tingut molt bona acollida entre la comunitat educativa i que s’han pogut visibilitzar en les darreres mobilitzacions en defensa de l’ensenyament.

Suport a la vaga de les Illes Balears

La vaga indefinida de les Illes Balears ha sigut un exemple de resistència i d’oposició a aquestes mateixes polítiques que també combatim al País Valencià. És per això que STEPV va impulsar una comissió de suport a la vaga que va convocar diferents actes de suport durant les setmanes que va durar la vaga. També de suport econòmic a la caixa de resistència per al professorat en vaga.

Acord de retallades salarials

Doncs bé, mentre el professorat de les Illes Balears lluitava pels seus drets, amb el suport del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de les Illes Balears i altres sindicats, al País Valencià els mateixos sindicats que signaven l’acord de professorat interí, signaven un nou acord, aquesta vegada en l’àmbit de la funció pública, que prorroga les retallades del Decret Vela (que caducava despús demà) fins a 2015, tot i que suavitzades.

Tancament RTVV i expedient a Xàtiva

I mentrestant, el govern valencià continua retallant els drets de la ciutadania valenciana amb el tancament de RTVV després de la sentència que declara il·legal l’ERO als treballadors i treballadores de l’entitat pública de tots els valencians i valencianes. Aquesta mesura també ha estat motiu de debat per part de STEPV en les meses de negociació en ensenyament.

També ha estat motiu de mobilització i discussió en les meses de negociació la provocació de la consellera Català en obrir un expedient al CEIP Taquígraf Martí de Xàtiva, per les protestes de l’alumnat en l’hora del patí al pas del president Fabra el passat 4 de desembre. Expedient que STEPV exigeix que siga arxivat immediatament.

La defensa dels drets laborals, també en la concertada

Les retallades també han afectat el professorat de l’ensenyament concertat, especialment la retallada salarial de la paga extra de desembre de 2012. És per això que STEPV ha posat en marxa una campanya per a recuperar la part proporcional de la paga suprimida en aplicació del RD-Llei 20/2012. Així, ha presentat recentment 1.500 reclamacions de professorat del sector i continuarà treballant per recuperar el 100% de la paga.

STEPV, compromesa amb les universitats públiques

El treball dels sindicat en les universitats públiques valencianes també s’ha centrat en la defensa de les condicions laborals del personal que hi treballa, tant PDI com PAS. Així s’ha estat treballant en el conveni col·lectiu del PAS, en la recuperació de la part proporcional de l’extra o la reducció de la càrrega lectiva del professorat. El Sindicat també participa de les diverses plataformes per la universitat pública en cada una de les universitats que en tenen i ha participat activament en les mobilitzacions en defensa de l’ensenyament públic que s’hi han convocat.

Campanya 2014: inaplicació de la LOMQE i defensa de les condicions laborals

És per tot això que STEPV posarà en marxa una campanya en gener de 2014 que tindrà dos vessants: la inaplicació de la LOMQE i la recuperació de les condicions laborals del professorat.

Aquests eixos aniran acompanyats d’una altra campanya de difusió del sindicat entre el conjunt del professorat que ja ha començat. És una campanya de transparència del Sindicat i de donar a conéixer el funcionament del model assembleari i participatiu que ens caracteritza. En el darrer ‘Allioli’ expliquem aquesta campanya que porta per lema ‘Un pas endavant’.

Comparteix

Icona de pantalla completa