Diari La Veu del País Valencià
The hobbit també és valencià
Julia Perea /Wellington (NZ) / RedactaVeu

Carles Piles (Benifaió,1969) és un valencià que des de fa dos anys treballa com a “Texture artist” a Wellington, capital de Nova Zelanda, en Weta Digital. Empresa d’efectes especials fundada per Richard Taylor i Peter Jackson, el famós director de la trilogia d’El Senyor dels Anells i de la nova entrega d’El Hòbbit.

Weta Digital és un entramat d’empreses que engloba diferents aspectes dins el món dels efectes visuals i la producció cinematogràfica. La tasca que realitza Carles pertany a la secció d’efectes visuals generats per ordinador, concretament dins el departament de “Textures”.

Aquest valencià resident a Nova Zelanda explica a La Veu del País Valencià que el seu treball consisteix “a donar l’aspecte desitjat a un objecte, -cosa o persona- utilitzant una eina digital de pintat. Per fer un símil, seria com si a partir d’una escultura “en blanc” nosaltres haguérem de donar l’aspecte d’allò que representa: la textura metàl·lica del tall d’una espasa, la de la fusta d’un tronc d’arbre, la pell atrotinada d’un mariner o les pedres d’un palau”.

El procés per arribar al resultat final és llarg i complex. Implica a diferents departaments de la producció i a un grup nombrós de persones, que provenen del terreny artístic (obtenir un resultat visual final que satisfaça al director) i del tècnic (implementar sistemes, solucionar problemes, crear programes per a manejar/generar objectes/imatges, etc.). En aquest tipus de produccions, el més important és que els artistes assimilen la complexitat del projecte.

“En pocs anys, Weta Digital ha sigut capaç de posar-se a l’altura d’empreses veteranes en la producció d’efectes visuals. És comparable amb ILM (Industrial Light and Magic), pionera amb la saga d’Star Wars o Sony Pictures amb Spiderman, i no solament en pressupostos, sinó en la qualitat del producte. Això ha significat que moltes produccions confien en els seus avanços tècnics i la participació en pel·lícules va en augment”, recalca Carles Piles.

En aquests dos anys, Carles ha participat en Tintín i el secret de l’Unicorn, L’origen del Planeta dels Simis, Prometheus, El Hòbbit: un viatge inesperat, de les produccions ja estrenades. També ha treballat en L’home d’acer, The Wolverine 2, Iron Man III i la pròxima entrega d’ El Hòbbit: la desolació de Smaug, que s’estrenaran al llarg del 2013.

El seu treball en El Hòbbit

Carles ens explica en què ha consistit el seu treball dins d’El Hòbbit: un viatge inesperat:

“He tingut l’honor de texturitzar el doble digital del protagonista, Bilbo (Martin Freeman) i desenes d’objectes de tota índole, des de goblins, nans, trolls i orcs fins a robes, espases, carros o la vaixella de la casa de Bilbo (l’escena on els nans àgilment es van passant plats i bols)”.

“Però, amb diferència on més ocupat vaig estar -afegeix Piles- fou en liderar l’equip d’arbres (la majoria d’arbres que es veuen en pantalla són sintètics). Vaig haver de desenvolupar un sistema per produir arbres hiperrealistes en temps rècord donada la gran quantitat d’aquests. A banda de formar i donar suport a l’equip, més produir un bon nombre d’arbres, també em vaig dedicar al seu manteniment (solucionar problemes o millorar deficiències visuals). Tot plegat va significar emprar un munt d’hores més que considerable, però en va merèixer la pena, i tots quedarem molt satisfets amb els resultats”, diu.

Treballar a Nova Zelanda

“El fet d’haver vingut a Nova Zelanda a treballar va suposar un repte molt gran per a la nostra família, tant a nivell personal, com professional. En el terreny personal, trobem a faltar la seguretat que dóna el fet d’estar a prop dels teus i el repte d’adaptar-te a un país desconegut, a la llengua, cultura,…Pel que fa al terreny professional, m’he tingut que adaptar al mètode de treball de Weta Digital, que és molt diferent de les produccions cinematogràfiques que es fan a Europa. Ací els projectes són de grans envergadures, tant a nivell metodològic i d’eines utilitzades, com de personal implicat”, recalca l’artista de Benifaió.

De tota manera, Piles aclareix que “afortunadament tots hem superat el canvi amb nota i ara estem encantats amb l’experiència que ens toca viure”. El fet que Nova Zelanda siga un ventall de cultures, tant de procedència oriental com d’europea fa que siga molt especial. És una terra que està acostumada a rebre i mesclar costums i l’adaptació és més fàcil.

Carles Piles explica que “és una experiència increïble, de com els paisatges de les pel·lícules basades en els llibres de Tolkien, ara els tens al davant. Pots veure i gaudir de la natura en tot el seu esplendor”

Llarg i tortuós camí

L’arribada fins a ací no ha sigut fàcil precisament, com ens resumeix Carles després de més de 15 anys d’experiència en aquest camp.

En l’època en què va començar el 3D, aproximadament a principis del 2000, ni les màquines amb les quals treballàvem tenien la potència adequada, ni els programes tenien la quantitat de prestacions i implementacions que tenen ara, ni amb prou feines existia bibliografia o llocs on s’ensenyaren les tècniques o els fonaments.

“Jo em vaig introduir al “mundillo” de forma totalment autodidacta, i la meua font de coneixements, bàsicament fou Internet. En aquella època la majoria de gent no imaginava quina utilitat podria tindre”, assenyala.

El fet de ser una tècnica desconeguda no hi havien clients potencials per aquest camp de treball del disseny gràfic. Tan sols hi havia una mica de demanda en fer previsualitzacions arquitectòniques i, tal vegada, haguera pogut ser un camp d’aplicació, però l’entrada de feina no era constant, estava mal remunerada i resultava poc artística.

En les estones lliures començà a fer una sèrie de proves amb diferents programes de 3D i il·lustracions pròpies. Participà i guanyà diversos premis i reconeixements en publicacions i pàgines prestigioses d’internet dedicades a aquest art. Tot plegat va suposar una espenta important a la seua carrera ja que es feu conegut a la xarxa.

“Arran d’açò, em van sorgir diverses ofertes per treballar en produccions elaborades als Estats Units, que no es pogueren materialitzar per qüestions burocràtiques d’immigració. En canvi, a Europa, com no existeix aquest tipus d’impediment, vaig tindre la possibilitat de poder treballar en diversos llargmetratges d’animació a Itàlia, Bèlgica i Luxemburg. Tot i que les condicions eren molt millors que les espanyoles, la qualitat de les produccions no era massa alta. És per això que em vaig qüestionar si no seria el moment de deixar Europa i intentar aconseguir una vacant en algun dels grans estudis” relata.

Carles és va marcar l’objectiu d’aconseguir una feina en qualsevol de les grans empreses d’animació. Va enviar el currículum a diverses companyies, entre d’altres, a Pixar Animation Studios (animació) i Weta Digital (efectes visuals). Finalment aquesta última es va interessar i acabà amb contracte.

“No tinguérem dubtes, la família al complet va estar d’acord a deixar Europa i descobrir Nova Zelanda”, afirma.

En el primer enllaç podreu veure algunes de les creacions personals de Carles i en el segon les pel·lícules estrenades en les quals ha participat fins avui:

http://www.carlespiles.com/

http://www.imdb.com/name/nm3896547/

Certament, per a Carles ha sigut un viatge “llarg i inesperat”, com el de Bilbo Bolson, però segur que ha merescut la pena.

El Hobbit, en valencià

Es pot veure la pel·lícula El Hòbbit en valencià. Romandrà en cartellera fins el 6 de gener als Cinemes Ocine del centre comercial Aqua de València, en sessions matinals a les 11.00 h de cada dia. I, a més, amb el preu súper reduït de 5 €. Us adjuntem els tiquets-descompte perquè n’imprimiu tants com vulgueu:

http://www.escolavalenciana.com/arxiu/upload/cinema/hobbit_4tiquets_web.pdf

La projecció en valencià d’El Hòbbit: un viatge inesperat s’ha aconseguit fruit de la col·laboració entre Escola Valenciana i els cinemes Ocine. Aquesta iniciativa de cinema en valencià per al Nadal, que va començar l’any passat, és la continuïtat de les activitats que promou Escola Valenciana entorn l’oferta de cinema en la nostra llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa