Diari La Veu del País Valencià
La policia acredita que Gürtel va finançar actes del PP valencià

Europa Press / València.

L’anàlisi realitzada per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la documentació confiscada en el domicili central de les societats de la trama ‘Gürtel’, en el número 40 del carrer Serrano de Madrid, que ha sigut lliurat al jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, acredita, entre altres extrems, el finançament per part de les societats vinculades a Francisco Correa d’actes electorals del PP entre 2002 i 2004.

Segons les conclusions d’aquest informe, de 265 pàgines, de la ingent documentació confiscada en aquestes oficines es dedueix que la trama va finançar actes electorals del PP “via facturació a una fundació vinculada orgànicament a aquesta formació amb canvi de concepte i entitat”. Es tracta de la Fundació per al Desenvolupament Econòmic i Social de la Comunitat de Madrid (Fundescam).

Entre els actes pagats al País Valencià la UDEF explica que es realitzava “mitjançant la utilització per part de l’organització de diners aliens al circuit econòmic legal per a pagar actes del PP”. En el cas del 17è Congrés PP Comunitat Valenciana, la societat Special Events va aportar als proveïdors de l’acte 81.653,64 euros en diners B, que posteriorment van ser reposats mitjançant dues entrades de 30.000 i 50.000 euros a la “caixa B” de Serrano. L’organització va facturar al PP 258.000,00 euros per la realització de l’acte.

En un altre acte celebrat el 13 de novembre de 2004 en el Palau de la Música de València, Special Events va sufragar amb “diners B”, concretament amb 16.061,27 euros la celebració de l’esdeveniment, segons el mateix informe.

‘Modus operandi’

Segons aquest informe, les factures emeses per l’empresa Special Events, vinculada a la trama, per actes realitzats per al PP de Madrid en les campanyes de les eleccions autonòmiques de 2003 i europees de 2004, així com els congressos regionals de Madrid de 2002 i 2004 es van transformar en actes desenvolupats per a la Fundació Fundescam “mitjançant el canvi de concepte realment prestat i de l’entitat destinatària”.

Així, “Fundescam rep fons d’empreses privades adjudicatàries d’obres o serveis públics i part d’aquests fons es destinen a finançar actes realitzats en les campanyes electorals del Partit Popular”, segons la Policia.

També acredita aquest escrit, arribat al titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, el repartiment entre els membres de l’organització i persones vinculades al Partit Popular de part dels beneficis generats per l’execució de campanyes electorals.

En aquest punt, assenyala que la societat Rialgreen va ser contractada pel PP per a la realització de les campanyes electorals autonòmiques i generals celebrades en els anys 2003 i 2004, comptant amb la participació de l’entitat Mc Cann Erikson i el creatiu José Luis Roig.

Els beneficis generats per la realització de les mateixes una vegada descomptades les despeses d’administració, comptabilitat, assessoria etc. eren transferits en part a l’entitat Spinaker 2000 S.L., des d’on es distribuïen als partícips en aquestes operacions a parts iguals.

Entre els beneficiaris d’aquest repartiment, la UDEF assenyala en el seu informe a Correa, a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, l’exdiputat Jesús Merino, o l’exalcalde Jesús Sepúlveda.

Comparteix

Icona de pantalla completa