Diari La Veu del País Valencià
Commemoració de la Crema de Vila-real per les tropes de Felip V

Manel Pitarch / Socarrats / Vila-real.

Un 12 de gener de 1706, ara fa 308 anys, en ple període de la Guerra de Successió, els habitants de Vila-real es van negar a rendir-se a les tropes borbòniques i a abandonar la causa de l’arxiduc Carles d’Àustria, amb qui podien garantir-se les llibertats del poble valencià.

L’exèrcit botifler, sota comandament del comte De las Torres, va travessar les murades de la Vila. L’assalt, el saqueig i la crema de les cases, va tenir la conseqüència tràgica de 352 víctimes, veïns de Vila-real, entre una població aproximada de 3.000 habitants.

La repressió de Felip V al nostre territori, en resposta a les accions dels maulets liderats pel general Basset, va acabar amb la promulgació del Decret de Nova Planta (1707), que va suposar l’abolició de les Corts valencianes i dels Furs, és a dir, la pèrdua dels drets polítics i lingüístics dels valencians per imposició de les lleis de Castella.

Miquelets davant Torre Motxa

Des de fa vint anys, les entitats Socarrats i Acció Cultural organitzen la commemoració de la desfeta històrica per al poble de Vila-real, amb una processó cívica i una ofrena. Els actes compten amb la participació oficial de l’Ajuntament de la ciutat, per tercer any consecutiu.

L’acte commemoratiu es va celebrar el dissabte 11 de gener, a la ciutat de la Plana Baixa. La comitiva que formava la processó cívica anava precedida per Els Miquelets del Regne de València, els quals van representar alguna escena per reconstruir els moments històrics. A les 18 hores s’iniciava el recorregut des de la seu de l’Associació Cultural Socarrats (Sarthou, 38), passant després pel Casal Jaume I (seu d’Acció Cultural del País Valencià), i va recórrer: la plaça Ortells, avinguda la Murà, els carrers Pere III i Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major sant Doménec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.

Processó Cívica

Després de l’ofrena simbòlica del llorer als peus de la torre medieval, es van pronunciar els parlaments, d’Antoni Royo (delegat d’ACPV), seguit del tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla, per finalitzar amb les paraules de Fermí Font, president de Socarrats Vila-real. En suport a l’acte, cal notar la presència participativa de la Comissió 25 d’Abril, de Xàtiva, representada per la regidora Cristina Suñer i diversos membres de l’entitat. En totes les paraules es va destacar la necessitat de mantenir la memòria sobre l’episodi històric i d’honorar els vila-realencs morts per defensar la ciutat i els drets valencians.

Parlament del president de Socarrats

L’acte, amb més presència d’assistents que en edicions anteriors, va conclure amb la interpretació del conegut dolçainer Pasqualet de Vila-real, que va interpretar l’himne de La Moixeranga.

>

Vila-real 2014

Comparteix

Icona de pantalla completa