Diari La Veu del País Valencià
ACPV al·legarà contra el tancament de Catalunya Ràdio
RedactaVeu / ACN / València

Acció Cultural (ACPV) prepara al·legacions contra l’expedient sancionador del Ministeri d’Indústria que va forçar a cessar les emissions de Catalunya Ràdio al territori sota amenaça de fortes sancions. L’entitat ha denunciat aquest dimarts en un acte públic el que considera “voluntat de càstig” i “desproporcionalitat” i ha anunciat l’inici de les mobilitzacions amb una concentració aquest dimecres. Acompanyats de representants de la societat civil i de formacions polítiques de l’oposició, el president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, i el president de l’entitat, Joan Francesc Mira, han llegit sengles declaracions institucionals lamentant la situació “d’emergència lingüística” al País Valencià.

Acció Cultural del País Valencià (APCV) i el comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) han convocat per aquest dimecres una concentració a la plaça de Manises de València, davant del palau de la Generalitat Valenciana, contra el tancament de RTVV, TV3 i Catalunya Ràdio. La concentració es produirà dos mesos després del cessament de Canal 9 i Ràdio 9 i una setmana més tard que ACPV es veiés obligada a tancar les emissions de Catalunya Ràdio.

Serà la primera de les mobilitzacions que ACPV inicia contra la manca de mitjans informatius en català d’abast autonòmic al País Valencià. En aquest sentit, l’entitat ha anunciat aquest dimarts que la pròxima manifestació amb motiu del 25 d’abril (commemoració de la batalla d’Almansa i la pèrdua de l’autogovern l’any 1707) serà una mobilització oberta “a tots aquells que volen un procés de canvi” al País Valencià.

Denúncia a Europa

En paral·lel, l’entitat vol denunciar a Europa la situació que viu el País Valencià en relació amb la llengua. En aquest sentit, el membre de la junta directiva, Ferran Suay, ha explicat que hi ha un grup de pressió que treballa per fer interpel·lacions parlamentàries sobre la manca de mitjans en llengua pròpia al territori.

Suay ha afegit que un equip jurídic treballa per veure si hi ha cap partida per part del Parlament Europeu per a l’Estat espanyol lligada a la carta europea per a les llengües regionals i minoritàries i al respecte als drets humans i lingüístics. “En cas que sigui així, intentar blocar l’entrada de diners subsegüent a aquests drets”, ha advertit.

Llengua condemnada

Durant la seva intervenció, el president d’ACPV, Joan Francesc Mira, ha dit que l’entitat va rebre amb “sorpresa” l’expedient sobre Catalunya Ràdio perquè no hi havia hagut cap requeriment previ. Mira s’ha demanat si és que hi ha “voluntat de castigar” ACPV “pel simple fet d’existir”. El president de l’entitat ha afegit que la quantia de les multes és “desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre”. Mira ha anunciat que Acció Cultural prepara al·legacions i ha confiat que el Ministeri entengui que les emissions “mai no han estat causa de cap problema, queixa o denúncia; que no va haver cap tipus d’avís previ; que la reacció de l’entitat va ser immediata”.

“Objectivament, els valencians ens hem quedat sense oferta televisiva i de ràdio en la nostra llengua. I vetar l’accés d’una llengua als mitjans audiovisuals de masses en ple segle XXI vol dir que es vol condemnar aquesta llengua a la postergació domèstica, i la idea de País Valencià reduir-la a la trista condició de tres províncies desarticulades i, si pot ser, enfrontades i mentalment, comunicativament, allunyades entre sí”, ha lamentat.

El president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, ha fet un repàs històric de les emissions de Catalunya Ràdio i TV3 i ha remarcat que varen permetre, juntament amb l’arribada de RTVV, “una presència de la llengua catalana als mitjans de comunicació de masses com mai hauria estat imaginable al País Valencià”.

Climent ha advertit que amb el tancament de RTVV, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, el govern d’Alberto Fabra “ha creuat una línia roja: tancar ràdios i televisions públiques, deixar el País Valencià sense cap mitjà en català i sotmetre una associació cultural sense ànim de lucre a un procés inquisitorial és, objectivament, un abús de poder”.

Present a l’acte, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha expressat la seua “sorpresa” per “l’hostilitat” contra la llengua. Casals ha lamentat que una part dels 10 milions de catalanoparlants estiguin “privats de mitjans en llengua pròpia” per una decisió que ha dit que va “en contra del progrés tècnic i la llibertat d’expressió”.

“Som aquí per expressar la força d’una societat activa, no ens volem rendir, som necessaris”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa