Diari La Veu del País Valencià
Vídeo: Clam contra el tancament de totes les TV i ràdios en valencià
ACN / València
La concentració ha comptat amb la pancarta habitual del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana amb la consigna ‘RTVV no es tanca. És la teua” a més d’una altra d’ACPV amb ‘Volem televisions i ràdios en la nostra llengua. Sí a TV3, sí a RTVV, sí a Catalunya Ràdio’. Els manifestants han format amb espelmes la frase ‘RTVV tornarà’.

Sense TV3, Canal 9, Ràdio 9, Sí Ràdio, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, el País Valencià s’ha quedat, en tres anys, sense mitjans audiovisuals en valencià que tinguen una difusió d’àmbit autonòmic.

Sobre aquesta situació han posat èmfasi els organitzadors en els parlaments adreçats als manifestants. El portaveu del comitè d’empresa de RTVV, Vicent Mifsud, ha recordat que fa dos mesos que la Generalitat va decidir tancar Canal 9 i Ràdio 9 i evidenciat que en qualsevol autonomia els ciutadans tenen dret “a una cosa tan bàsica com posar la ràdio i televisió en la seua llengua, nosaltres no ho podem fer”. Mifsud ha dit que el Govern valencià “posa barreres a qualsevol mitjà que siga en valencià”.

El portaveu del comitè d’empresa ha dit que es tracta d’un dret constitucional al qual no es pot privar els ciutadans valencians. Mifsud ha agraït el suport a la ciutadania, a les forces polítiques i els sindicats presents i els ha dit que “junts podem fer moltes coses, com s’ha demostrat amb la paralització de la privatització de la sanitat a Madrid però també cal recordar que ho varem fer amb la paralització de l’ERO a RTVV”.

El secretari general d’ACPV, Toni Gisbert, ha denunciat la “censura” i “regressió democràtica” del govern de Fabra de qui ha dit que “va arribar amb una promesa de canvi, d’un govern més moderat però que ha decidit ser el successor del president Camps”. Gisbert ha advertit Fabra “que encara hi ha temps per a la reflexió” i ha avançat que ACPV respondrà per la via jurídica i amb la mobilització social al tancament de Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, ha convidat la resta de forces socials i polítiques a fer “un País Valencià per a la majoria del País Valencià” i ha vaticinat que “hui comença el final del mandat” d’Alberto Fabra.

La secretària de la Unió de Periodistes Valencians, Cristina Chirivella, ha lamentat el tancament de totes les televisions i ràdios en llengua pròpia i ha dit que demostra “la nul·la preocupació per conservar la nostra llengua, vehicle vertebrador de la nostra cultura, territori i identitat”.

“S’han carregat l’article 20 de la Constitució i el dret de la ciutadania a oferir i rebre informació en valencià”, ha denunciat Chirivella.

La concentració s’ha celebrat el mateix dia en què es compleixen dos mesos des que el Govern valencià va cessar les emissions de RTVV després que la justícia anul·lara l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) i obligara a readmetre el miler de treballadors despatxats. Aquest dimecres també fa una setmana que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure forçada a tancar les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació a causa de l’obertura d’un expedient sancionador per part del Ministeri d’Indústria davall l’advertència de fortes sancions.

Les emissions de TV3 al País Valencià compliran el pròxim 17 de febrer tres anys sense senyal, després que ACPV decidira apagar-les per no rebre més sancions. Aquestes multes van ser posteriorment anul·lades per la justícia atès que la Generalitat Valenciana no tenia competències per sancionar en allò referent a l’espectre radioelèctric.

>

Concentració a València – Albert Staro

Comparteix

Icona de pantalla completa