Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i EUPV, disposats a un possible tripartit
Europa Press / València

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha destacat que “la voluntat de Compromís del canvi és total i nosaltres ens comprometem a no defraudar una ciutadania que vol que es facen les coses d’una altra manera”.

De la mateixa manera, la síndica de EUPV, Marga Sanz, ha assenyalat que “si la ciutadania amb el seu vot possibilita el canvi polític, serem responsables per a arribar a acords i fer que aquest canvi polític es puga dur a terme”. “Si depèn del vot de EUPV, mai donarà el poder a un president del PP i de la dreta”, ha manifestat Sanz.

Així s’han expressat en la taula redona Preocupacions socials i respostes polítiques davant les eleccions autonòmiques de 2015, organitzada per la Reial Societat Econòmica Valenciana d’Amics del País, conjuntament amb altres entitats de la societat civil valenciana, en ser preguntats per si són favorables a un possible tripartit.

En l’acte, on han assistit al voltant de 200 persones, Serafín Castellano, preguntat per si es convocaran eleccions anticipades, ha respost que “es rendeixen els covards i convoquen eleccions els que no tenen idees ni projecte”.

En matèria econòmica, Castellano ha coincidit amb els representants de l’oposició en la necessitat d’aconseguir un nou model de finançament. Segons el ‘popular’, es tracta d’un objectiu “irrenunciable”. El dirigent del PPCV ha ressaltat que “la crisi econòmica, la desocupació i la corrupció són les causes de la desafecció política i institucional” i ha reivindicat la importància de la política.

D’esquerra a dreta, Marga Sanz, Serafín Castellano, Francisco Oltra, Ximo Puig i Enric Morera.

Colonització cultural

El també conseller de Governació i Justícia ha ressaltat que la Generalitat no aplicarà nous ajustos ni retallades i, d’altra banda, ha assegurat que el Consell i el PP defensen i potencien “les nostres senyes d’identitat i autoestima com a poble”. “Les senyes d’identitat ni es venen ni es negocien, són de tots els valencians”, ha manifestat, i ha denunciat que hi ha els qui volen una “colonització cultural”.

Per la seua banda, l’oposició ha denunciat la corrupció i la situació de “emergència” que viu el País Valencià. També ha lamentat el copagament, així com el tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) i ha reclamat una nova comissió de recerca sobre l’accident del metro de València de 2006.

Ximo Puig ha assenyalat que quasi un terç de la població valenciana ho està passant “molt malament” i que vivim “una situació d’emergència”, però ha indicat que hi ha una “bona notícia” i és que la societat “no està anestesiada, ni adormida” sinó que “té ganes de canvi”.

Per a Puig, el País Valencià pateix “un embós ètic”, un altre “econòmic” i un altre “social”. Ha denunciat la gestió “manifestament nefasta” del PP i ha reclamat un acord social entre sindicats, empresaris, partits socials i universitats per a “salvar el futur d’aquest país que paga la pena”.

Enric Morera, per la seua banda, ha fet referència a la situació “dramàtica” del País i ha denunciat que en el pressupost de la Generalitat per a 2014 “per primera vegada en la història” destina més diners als interessos del deute que a l’Educació.

En la seua opinió, “les receptes aplicades no són vàlides per a eixir de la crisi”, i ha acusat el PP de ser “un mal gestor” i de no defensar “els interessos del poble valencià”. D’altra banda, ha ressaltat que cal recuperar “la confiança en la societat civil i en les institucions”.

“Les receptes de retallada són injustes”

Així mateix, Marga Sanz ha fet referència a la crisi econòmica, a la “fallida tècnica” de la Generalitat i a una “profunda crisi institucional” caracteritzada per “la corrupció com a part del model desenvolupat”.

Sanz ha ressaltat que “d’aquesta crisi no es pot eixir amb receptes clàssiques” i, en aquesta línia, ha manifestat que “les anomenades receptes de retallada són injustes, ineficaces i aprofundeixen en la depressió i en el sofriment de la gent”. “L’objectiu del dèficit zero ha de ser substituït pel de creació d’ocupació”, ha ressaltat.

La diputada del EUPV ha demanat “un consens social i polític per a mantenir l’estat de benestar”, ja que considera que “l’educació, la sanitat, la dependència i la discapacitat són elements fonamentals per a la ciutadania que han d’estar garantits”.

Comparteix

Icona de pantalla completa