Diari La Veu del País Valencià
La Infanta admet despeses personals però no sabia d’on procedien els diners
Europa Press / Palma de Mallora

La Infanta Cristina, al llarg de les cinc hores en què s’ha sotmès a les preguntes del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, i durant les quals li han sigut exhibides centenars de factures i tiquets de despeses personals carregades a la seua empresa Aizoon, ha reconegut que hi va incórrer, si bé ha assegurat desconèixer que aquests foren sufragats de forma directa per la societat la titularitat de la qual comparteix amb el seu marit, Iñaki Urdangarin.

Així ho han informat fonts presencials en la compareixença, que han assenyalat que el magistrat s’ha mostrat insistent en les seues preguntes respecte a les factures i que, respecte als tiquets relatius al pagament de gasolina, la imputada ha manifestat que eren els seus escortes els qui carregaven aquestes despeses i que, per tant, desconeixia si aquests corrien o no a càrrec d’Aizoon.

Així mateix, en relació amb la targeta Visa que ella disposava d’Aizoon, ha reconegut que la va utilitzar però sense que aquest fet suposara per a ella alguna cosa irregular, segons han precisat les mateixes fonts. En concret, entre les dades llançades al llarg de la instrucció de la causa per part de l’Agència Tributària consta l’import de fins a 698.824 euros que els Ducs van destinar des de la seua societat a despeses estrictament particulars.

Els dos advocats de l’acusació, Virginia López (per Manos Limpias) i Manuel Delgado (del Fòrum Cívic de Julio Anguita), han denunciat al final de la sessió matinal de l’interrogatori de la Infanta Cristina, que està utilitzant contínuament la “teoria de l’amor”, per a usar el seu espòs Iñaki Urdangarin com a tallafocs. Així mateix, Delgado ha avançat que en el futur del procés sol·licitaran un nou peritatge tributari “perquè quede clar que les factures falses, són falses”.

El lletrat ha indicat que la Infanta ha respost al jutge Castro, que ni tan sols “sabia que en la seua casa hi havia una empresa”, en referència a Aizoon, la societat patrimonial que compartia al 50% amb Urdangarin, i que segons el jutge era usada com a pantalla fiscal per a repartir beneficis i tributar el menys possible a Hisenda. El domicili de l’empresa era el palauet de Pedralbes de Barcelona on vivien la parella i els seus fills.

Per tot açò, la lletrada de Manos Limpias ha indicat que no se sent satisfeta del resultat, perquè com ja s’esperava, la Infanta s’està escudant en la “teoria de l’amor” i en què “no sap”. En aquest sentit, el seu col·lega Manuel Delgado ha criticat que estiga “utilitzant Urdangarin com a tallafocs”.

No obstant açò, tots dos han coincidit a elogiar el rigor del jutge Castro en l’interrogatori. En aquest sentit, Delgado ha afirmat que ha deixat poc treball per als advocats.

Segons ha comentat Delgado a la seua eixida dels Jutjats, en un recés concedit fins a les 16.30 hores, moment en el qual serà el fiscal Horrach qui comence a interrogar la Infanta, la declaració ha sigut “molt exigent”, encara que ha lamentat que la filla del Rei haja respost sempre “amb evasives”, la qual cosa, en la seua opinió, “evidencia l’absurd que s’està vivint”.

Per açò, ha destacat que en la seua opinió s’està intentant “salvar la Infanta coste el que coste, encara que s’haja de sacrificar un altre”, ha asseverat en explicar que Urdangarin podria servir de “tallafocs”.

“Mals moments” durant la declaració

A més, Delgado ha destacat que la Infanta ha passat “mals moments” durant la seua declaració, encara que, segons reconeix, “ha tingut una preparació bastant important”. Així mateix, s’ha limitat a dir “no sap, no contesta” i “tenia tota la confiança en el meu marit”, i que aqueixes han sigut “el 90% de les respostes”.

D’altra banda, fonts judicials han assenyalat que davant les preguntes de Castro, la Infanta ha dit que “no sap per què signà el contracte d’arrendament del palauet” i que fins a dues ocasions ha mostrat “símptomes de flaquesa”.

En concret, aquestes mateixes fonts han dit que quan el jutge ha tocat assumptes relacionats amb un “préstec del rei”, quasi s’enfonsa i que quan s’ha tractat que la filla del Rei poguera haver sigut utilitzada com a “escut fiscal”, també ha flaquejat.

Així, han comentat que la Infanta Cristina “està fent el ‘paperot’ de la seua vida” en fer-se passar per ximple” ja que moltes de les preguntes han sigut contestades amb un “no sap, no contesta” i perquè ha repetit en diverses ocasions que “confiava plenament en el seu marit”.

La Infanta ha respost durant l’interrogatori del jutge José Castro que desconeixia que els empleats domèstics que treballaven en la seua casa havien sigut contractats a través d’Aizoon, l’empresa patrimonial que la Infanta compartia al 50% amb Iñaki Urdagarin. Segons les mateixes fonts, la Infanta Cristina s’ha desvinculat totalment de la gestió, tant de Noos, que va rebre quasi 6 milions d’euros de les Administracions balear i valenciana, com d’Aizoon, l’empresa patrimonial de la parella a la qual anaven a parar una part dels beneficis de la primera, encara que era una societat sense ànim de lucre.

Comparteix

Icona de pantalla completa