Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València participarà el proper estiu en un experiment de la NASA
RedactaVeu / València

Científics del Laboratori de Processat d’Imatges (IPL) -al Parc Científic de la UV- han desenvolupat una “innovadora tecnologia” per a determinar el balanç de carboni a la Terra a partir del mesurament de l’activitat fotosintètica de les plantes, utilitzant la fluorescència emesa per la vegetació.

Este grup d’investigadors, dirigit per José Moreno (Departament de Física de la Terra i Termodinàmica i membre de l’IPL) ha posat a punt un prototip aerotransportat de l’instrument de mesurament que haurà d’anar a bord del satèl·lit en una missió científica de l’Agència Espacial Europea (ESA), liderada per la Universitat, anomenada FLEX (Fluorescence Explorer).

El prototip ha realitzat ja mesuraments des d’un avió en zones experimentals de Finlàndia, Alemanya i altres països europeus. Ara, la NASA s’ha interessat per esta innovadora tecnologia i ha cofinançat, amb el Goddard Space Flight Center i altres organismes, un experiment per a provar-la a Harvard, Massachusetts (EUA) juntament amb altres tecnologies complementàries desenvolupades fa poc per l’agència espacial americana.

La metodologia desenvolupada a València serà utilitzada per la NASA en estos experiments, incloent innovadors prototips de mesures desenvolupats i patentats per la UV. Segons la institució, la notícia “arriba en un moment en què la incertesa en els pressupostos de l’Agència Espacial Europea (ESA) i de la mateixa Unió Europea comprometen el desenvolupament de diferents missions científiques en el marc del programa europeu d’Observació de la Terra, entre les quals està el projecte FLEX”.

La UV explica que esta situació quedava reflectida divendres passat en la secció ‘NewsFocus de Science’, on la revista “es feia ressò de la situació d’este programa d’Observació de la Terra, en termes pressupostaris el més important de l’ESA, i citava el projecte FLEX, liderat per la UV, com a possible afectat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa