Diari La Veu del País Valencià
El CJC dinamita l’AVL i diu que no té competències per definir el valencià

Dictamen del CJC. Font Cadena Ser.

RedactaVeu / València.

El ple del Consell Jurídic Consultiu (CJC) ha aprovat el dictamen sol·licitat per la Generalitat valenciana, a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, sobre si la definició de valencià inclosa en el ‘Diccionari Normatiu Valencià’ de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) “s’acomoda” a l’Estatut d’Autonomia.

D’acord amb fonts coneixedores, el Consell Jurídic Consultiu hauria reiterat els arguments que ja esgrimí en 2004 i, per tant, conclou que l’AVL té competències sobre la normativa del valencià però no per a establir la seua definició.

EL CJC es basa en dos arguments fonamentals. El primer diu que les afirmacions de l’AVL no s’ajusten al que s’arreplega en l’Estatut d’Autonomia.

El segon apunta al fet que la declaració no és compatible amb la pròpia llei de creació de l’entitat normativa.

El Consell Jurídic Consultiu (CJC) hauria determinat que la definició no s'”acomoda” al que diu l’article sisè de l’Estatut d’Autonomia -que assenyala que “la llengua que es parla a la Comunitat Valenciana és el valencià”.

Si es confirma aquesta informació, el dictamen mantindria el sentit de la resolució emesa el 2004 sobre la competència de l’AVL per parlar de la denominació del valencià, la qual assenyalava que l’Acadèmia no estava facultada per resoldre sobre l’entitat de la llengua.

El Diccionari que ha aprovat l’AVL defineix valencià com “llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’Alguer, llocs on rep el nom de català”.

La composició actual del Consell Jurídic Consultiu és la següent:

PRESIDENT

Vicente Garrido Mayol

CONSELLER-VICEPRESIDENT

José Rafael Díez Cuquerella

CONSELLERS ELECTIUS

María Luisa Mediavilla Cruz

Enrique Fliquete Lliso

CONSELLER NAT

Francisco Camps Ortiz

SECRETARI GENERAL

Ferran García i Mengual

Dels sis consellers electius que formen el Consell Jurídic Consultiu, tres seran designats per Decret del Consell de La Generalitat i els altres tres per Les Corts, mitjançant un acord adoptat per majoria de 3/5 dels seus membres.

L’AVL: dies comptats, per Francesc Viadel

Comparteix

Icona de pantalla completa