Diari La Veu del País Valencià
L’aplicació del decret de plurilingüisme separa Educació i docents
Europa Press / RedactaVeu / València

Així es desprèn de l’ordre que desenvolupa el decret del plurilingüisme i que regula la llengua base i el programa lingüístic dels centres públics, la participació dels pares i el calendari d’aplicació. La norma serà un dels temes que s’abordaran en la Mesa Sectorial d’aquest dimecres.

Des de la Conselleria han recalcat que “serà la primera vegada que Educació consulte tots els pares de tots els centres públics sobre quin model prefereixen, si un programa en valencià o un en castellà”. La consulta serà orientativa i, tenint en compte el resultat de la votació, serà la Conselleria qui determine la llengua base per a cada centre.

Per a açò, es valoraran també altres paràmetres com els resultats de l’avaluació diagnòstica o la programació general de llocs escolars en ambdues llengües cooficials. Per tant, el resultat de la consulta no serà vinculant, però sí podrà ser decisiu per a l’administració una vegada ponderats els altres criteris d’organització acadèmica establits en l’ordre, segons la Conselleria.

La consulta anirà precedida d’una campanya informativa i serà organitzada per una comissió designada pel Consell Escolar.

STEPV vigilarà que l’aplicació del decret de plurilingüisme “no conculque cap dret de l’alumnat”

Per la seua banda, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ja va anunciar, quan el Consell va aprovar el decret, que “atempta contra el valencià”. Per açò, ha anunciat que vigilarà que l’aplicació d’aquest dret “no conculque cap dret de l’alumnat valencià”.

A més, ha destacat que el fet que a partir d’ara s’enquestaran les famílies per a conèixer en quina llengua volen que els seus fills inicien l’escolarització en infantil, “crearà un conflicte allà on abans no hi havia”.

Per a STEPV, el decret “no garanteix el compliment dels objectius per als quals hauria de servir, que són el coneixement en igualtat de les dues llengües oficials més altra d’estrangera”. Així mateix, critica que elimina el Programa d’Immersió Lingüística (PIL), un dels dos programes d’ensenyament en valencià en primària juntament amb el Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV).

El sindicat també qüestiona que la política de formació del professorat en anglès siga la correcta, “sense un pla seriós de formació, sense invertir un euro i amb la pretensió de col·lapsar les escoles oficials d’idiomes perquè no pensen ampliar la xarxa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa