Diari La Veu del País Valencià
Gaspar recrimina a Puig no haver deixat la Secretaria General del PSPV durant les primàries
RedactaVeu / Europa Press / València

“No donaré ni un minut de treva al PP”, ha assenyalat Ximo Puig, qui ha subratllat la seua “obligació” d’exercir de secretari general encara que siga candidat a les primàries, per la qual cosa en ocasions ha hagut de fer “doble jornada”. Gaspar li ha replicat que “no és propi dels socialistes generar un mínim dubte i ací s’ha pogut generar”.

Els dos candidats s’han expressat en aquests termes en el primer debat cara a cara entre tots dos, organitzat per la Cadena Ser i el diari El País, amb el qual ha començat la campanya de les primàries del PSPV. La votació se celebrarà diumenge que ve i n’eixirà el candidat socialista a les pròximes eleccions autonòmiques.

Davant les 68.000 persones que podran votar en aquestes primeres primàries obertes, el secretari general del PSPV i diputat en el Congrés ha ressaltat que suposa “un èxit” ja que, segons ha assenyalat, s’han superat les expectatives. Així considera que “hui estem més a prop d’aconseguir el Canvi” al País València.

No obstant açò, l’alcalde de Faura i diputat provincial ha indicat que la xifra “podria haver sigut major” si el procés no haguera sigut “tan atropellat”. “Potser necessitàvem una miqueta mes de temps”, ha ressaltat.

Eleccions autonòmiques anticipades

D’altra banda, tots dos considerarien encertat que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, convocara eleccions anticipades, però Gaspar entén que “no podem estar contínuament demanant-les” perquè depèn del cap del Consell, així com perquè “podem distraure’ns de les nostres propostes”.

En aquesta línia, el diputat creu que haver plantejat ara les primàries quan falta més d’un any per als comicis autonòmics ha fet “perdre un temps per a aquestes parlant de les eleccions europees”.

No obstant açò, Puig entén que els valencians “no poden esperar més”. “En una situació amb el 30 per cent d’atur, el 30 per cent d’exclusió social i el 30 per cent de deute, en què la corrupció emmanilla l’acció del govern. Allò lògic i raonable en qualsevol país d’Europa seria que es convocaren eleccions autonòmiques”, ha manifestat el dirigent del PSPV, qui ha afegit que el PP “ha anat massa lluny” amb el tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).

Inquirits per quin paper donaran a l’altre candidat si guanyen les primàries, Ximo Puig ha subratllat que Toni és una “persona valuosa i té un espai claríssim en aquest partit”, mentre que Gaspar ha destacat que en el PSPV “no sobra ningú, falta, i cal posar als millors al capdavant per a guanyar les eleccions autonòmiques de 2015”. “Exigim que siguen en 2014”, li ha indicat Puig.

Primeres accions

Respecte a quines serien les seues primeres accions si accediren a la Presidència de la Generalitat, el secretari general del PSPV ha apostat per una “regeneració democràtica”, per un canvi en l’economia valenciana i per “millorar la relació amb Espanya” perquè “no hi ha solució” al País Valencià sense Espanya”. Sobre aquest tema, creu que cal aconseguir un millor finançament autonòmic, però també reclamar el deute històric.

Puig ha assegurat que si és president del Govern valencià convocarà “els pactes de la Generalitat”, amb sindicats, patronals, universitats i partits polítics, “per a aconseguir l’eixida de la crisi”. També ha indicat que suprimiria el copagament farmacèutic i de dependència.

Toni Gaspar, per la seua banda, ha assenyalat que “alguna cosa passa quan continua la gent sense mirar-nos” i ha manifestat que “les propostes cal començar a mirar-les en els fets”. “No serveix més del de sempre”, ha ressaltat. Al seu judici, “el PSOE ha d’aprendre del PSPV” i ha afegit que “en ocasions no ha estat a l’altura”, com amb el model de finançament.

Pel que fa les privatitzacions sanitàries i els concerts educatius, Gaspar ha ressaltat que cal “recuperar la sanitat per a les persones” i “revisar els concerts educatius”. Puig, per la seua banda, ha respost que “si hi ha un departament que cal retornar al sector públic de manera urgent és el de la Marina” i, respecte als concerts educatius, creu que cal mantenir els “raonables”.

D’altra banda, respecte a si serien partidaris d’aliar-se amb altres partits per a poder governar el País Valencià, tots dos han instat a esperar al fet que la gent vote en les pròximes eleccions autonòmiques. En qualsevol cas, Puig ha assenyalat que serà necessària “una majoria parlamentària potent per a eixir junts de la crisi”. Gaspar, per la seua banda, ha destacat: “Jo vull que el meu partit siga la solució, no una tercera, una quarta o una cinquena part de la solució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa