Diari La Veu del País Valencià
Minidiari del rodatge, 3r i 4t dia: “Què ens passa valencians !?”

RedactaVeu / Xàtiva.

3r Dia. El dimecres l’equip de rodatge de ZEBA Produccions va visitar Sueca, el poble de Joan Fuster. Van parlar amb la gent del poble i van comprovar en un quiosc en quina llengua tenim els valencians la premsa de cada dia: en castellà!

I des de la Ribera Baixa, l’Alina, amb la seua bicicleta, buscava un poble de topònim discutit. Va arribar a la Canal de Navarrés: al poble d’Énguera, poble històricament castellanoparlant i de la zona d’influència dels aragonesos.

Pels carrers d’Énguera algunes estudiants van reconèixer l’Alina, perquè havien vist en classe el documental: “Són bojos, aquests catalans!?” A l’Alina la van entendre perfectament, malgrat que cadascú es va mantindre en les converses en la seua pròpia llengua. Quin descobriment: a la Canal de Navarrés alguns entenen el valencià!

Des d’Énguera van fer camí cap a Castelló de la Ribera, poble de cartells tatxats per la polèmica del topònim. Com no estava segura va preguntar a la llar dels jubiltas en quin poble estava si a Castelló de la Ribera o a Villanueva de Castellón, i es va trobar diferents opinions. Fins i tot de l’actual alcalde: “El nom oficial és Villanueva de Castellón”, en castellà! El rodatge va finalitzar entrevistant l’editor i el director de La Veu del País Valencià, perquè li explicaren les raons d’editar un diari digital en valencià que informa de tot el País Valencià.

A Castelló de la Ribera

4t Dia.- Hui dijous han eixit des de Castelló, més llarg que redó, el situat geogràficament a la Ribera Alta, cap a la històrica ciutat de Xàtiva. Han preguntat a la gent del carrer si sabien dites valencianes i per què els diuen socarrats…les respostes a la pel·lícula. I també han fet una visita al Felip V cap per avall.

Amb Felip V a Xàtiva

Des de Xàtiva han marxat cap a la ciutat d’Alcoi, i han preguntat a la gent del carrer quin criteri feien servir per retolar les botigues, i quin ús es fa del valencià en la retolació dels comerços. Han vist les notícies en desconnexió de TVE1 i els ha impactat que tots els talls eren en castellà i només el presentador a l’estudi parlava valencià! La realitat comunicativa del País Valencià !!

Demà continuaran per les comarques del sud.

Comparteix

Icona de pantalla completa