Diari La Veu del País Valencià
La Diputació insta la Generalitat a mantenir la DO Utiel-Requena
RedactaVeu / València

D’aquesta manera, i durant la celebració del ple que ha tingut lloc aquest matí, i en el qual estaven presents el president de la D.O Utiel-Requena, José Luís Robledo; el secretari general de la Unió de Llauradors i diversos representants d’aquest sindicat, així com de diferents ajuntaments de la comarca, el PSPV-PSOE ha defensat una iniciativa perquè es conserve aquesta Denominació d’Origen “que suposa la vida i el mitjà de subsistència per a més de 7.000 agricultors centrats en el cultiu de la vinya”, ha remarcat el diputat socialista Bartolomé Nofuentes, qui ha insistit que “és necessari posar en valor la importància que té el cultiu de la vinya per a aquesta àrea geogràfica valenciana i per al seu impacte econòmic en la comarca”.

Al mateix temps, ha destacat “l’esforç realitzat durant anys pels agricultors i cellerers d’aquesta zona per a crear un producte de gran qualitat, reconegut en la resta d’Espanya i en l’estranger”.

Per açò, ha posat l’accent que “tot aquest treball està en perill per una directriu aprovada per la conselleria d’Agricultura i amb la qual pretén unificar totes les denominacions d’origen de la marca València”.

Al mateix temps que ha subratllat que “aquesta proposta respon únicament a interessos de multinacionals del vi, els qui cerquen la devaluació del producte, i suposaria l’enfonsament econòmic d’aquesta zona”.

Per aquest motiu, els socialistes han elevat al ple de la Diputació la petició per a conservar aquesta denominació d’origen “i que la Generalitat Valenciana complisca amb els seus compromisos per al manteniment i la promoció d’aquests vins”.

Així, i després d’argumentar que “és un fet consumat que han acabat amb les denominacions d’origen, una decisió que ja està en els tribunals i de la qual té ple coneixement el president de la Generalitat”.

Per açò, el PSPV-PSOE ha cedit a la petició del PP de retirar les qüestions econòmiques recollides en la moció a canvi del seu suport perquè “la D.O Utiel-Requena es mantinga” i han acceptat la creació, en paral·lel, d’una comissió de treball “que més enllà d’estudiar el tema faça de mediadora perquè les denominacions d’origen es mantinguen”, ha apuntat Nofuentes.

Tarifa elèctrica per al regadiu

D’altra banda, el grup socialista en la Diputació de València també ha aconseguit el suport unànime de la cambra a la moció presentada per a reclamar una nova tarifa elèctrica per al regadiu.

D’aquesta manera, i tal com ha assenyalat el diputat del PSPV-PSOE, Emili Gregori, “pretenem que el propietari agrícola pague per la tarifa real utilitzada en la seua facturació elèctrica, i no per la que contracta; que les tarifes s’ajusten realment i es rebaixen, perquè són massa elevades per a l’escassa o nul·la rendibilitat actual de l’agricultura i que s’establisca una ajuda perquè puguen unir-se els agricultors amb la finalitat de poder contractar la potència elèctrica en la companyia que més rendible els resulte per a abaratir costos”.

De la mateixa manera, sol·liciten ajudes “per a poder establir unes fonts d’autoconsum d’energia elèctrica que es puguen instal·lar en els pous, de manera que l’agricultor siga autosuficient en la producció de l’energia elèctrica que necessita”.

Finalment, el PSPV-PSOE ha agraït “que puguem donar aquesta imatge d’unitat en la defensa de l’agricultura, que tan important és per al manteniment de llocs de treball i de la nostra balança comercial exterior”.

Comparteix

Icona de pantalla completa