Diari La Veu del País Valencià
Actes del 75 aniversari del final de la Guerra Civil a Alacant
Rafa Arnal en exclusiva per a La Veu / Alacant / Elx

Alacant va commemorar el passat cap de setmana el final de la guerra Civil a la ciutat que es va convertir en l’única esperança de salvació per a milers de ciutadans. Aquest és un testimoni gràfic dels actes celebrats en memòria dels homes i dones que intentaren fugir de la repressió franquista.

L’entrada a la ciutat de les tropes feixistes italianes a la vesprada del dia 30 de març va fer impossible qualsevol tipus de resistència. El Port d’Alacant és va convertir en una autèntica presó d’aigua.

Les dones, els xiquets, els malalts i ancians van ser desembarcats en els primers dies, però la majoria dels refugiats van haver d’esperar quasi un mes per a poder baixar a terra. Després de la partida de l’Stanbrook i del Maritime, al Port d’Alacant encara van quedar una multitud de persones esperant l’arribada dels promesos vaixells.

Els últims homes i dones que van resistir la revolta feixista, ja captius, van ser portats al tristament cèlebre Camp dels Ametlers. Altres van ser tancats als castells de Santa Bàrbara i Sant Fernando, a la Plaça de Bous, a alguns cinemes i al mateix Reformatori d’Adults.

Al Camp dels Ametlers els presoners republicans van estar en unes condicions pèssimes, sense menjar i quasi sense aigua durant cinc o sis dies, fins que van ser traslladats a diverses presons i, especialment, amuntegats en vagons de trens de mercaderies, al camp de concentració d’Albatera.

S’iniciava així un llarg camí de patiments i captivitat en el qual milers i milers de persones van ser vexades, empresonades i executades. I van haver de sobreviure en condicions pèssimes, tant en l’exili com als camps de concentració, a les presons superpoblades o realitzant treballs forçats per a la construcció de monuments, pantans, carreteres. Com tots els vençuts, van haver de seguir ocultant durant moltíssims anys les seues idees ja que el final de la guerra no va suposar la pau, sinó la victòria del feixisme.

Els membres de la família González Beltrán, acompanyats de companys de l’Operació Stanbrook davant del monument dedicat al fundador de l’Ateneu Republicà d’Elx.
La Comissió Cívica d’Alacant va organitzar dissabte un recorregut que començà a la Universitat per visionar l’exposició muntada dintre dels seus actes programats, recordatori del 75 aniversari del final de la guerra al port d’Alacant.

Tot seguit, iniciaren una visita guiada pel professor JR Valero Escandell de la Universitat d’Alacant, a la “Posició Dakar” on passaren els últims dies de la guerra els dirigents del PCE, la ‘Posició Yuste’ on així mateix estava el govern de Negrin, i finalment l’aeròdrom del Fondó de Monover des d’on partiren tots en avions cap a l’exili el dia 6 de març de 1939.

Vista exterior d’una de les cases de la ‘Posició Dakar’.

El grup de caminada cap a la ‘Posició Yuste’, ubicada a la pinada del fons.

El segon per la dreta, Valero Escandell explicant la història de la “Posició Yuste”.

Vista actual de l’antic emplaçament de l’aeròdrom d’Els Poblets, al Fondó de Monòver des d’on partiren tots cap a l’exili.

Monòlit que recorda aquell fet.
Detall del Monòlit.

Una de les entrades al refugi antiaeri de l’aeròdrom.
D’esquerra a dreta, Rafa Arnal (Comissió Stanbrook) i J.A. Fernández Cabello (Comissió Cívica d’Alacant) sota el pi, on descansava Passionària abans de la seua partida cap a l’exili.
El dissabte de vesprada tingué lloc una taula rodona a la seu d’UGT a Alacant.
D’ esquerra a dreta Sergio Millares (Fundació Juan Negrín) Carmen Negrín, Àngel Viñas i Miguell Ull.
El diumenge va tindre lloc un acte d’homenatge al Port d’Alacant amb diversos parlaments i la inauguració d’un monòlit amb placa commemorativa. Vista general de l’acte al port d’Alacant.

Monolit recordatori de l’eixida de l’Stanbrook i dels 15.000 republicans que foren capturats allí per les forces italianes que precediren l’ocupacio franquista d’Alacant.

Detall del monolit.

Helia i Alicia González al port d’alacant 75 anys després de la seua partida amb l’Stanbrook.

Comparteix

Icona de pantalla completa