Diari La Veu del País Valencià
Barberá, la insubmisa, per Sergi Tarín

Sergi Tarín / València.

El Cabanyal doblega Barberá

A l’alcaldessa de València li cou El Cabanyal. 16 anys després de planejar la seua destrucció per prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar, el vell poble mariner continua dempeus. Castigat, embrutat i amputat, però dempeus. I això que Barberá ha fet de tot per esquarterar-lo. Al Cabanyal s’ha pressionat els propietaris perquè vengueren les cases quatre voltes per davall del preu de mercat. S’han adquirit vivendes (un terç de les 1651 afectades) per enderrocar-les o, en el millor del scasos, tapiar-les o llogar-les sense les mínimes condicions d’habitabilitat a gent sense recursos. També s’ha permès l’ocupació. En això han jugat un paper essencial els Serveis Socials i la Policia tot fent ús d’un barem pervers. Mentre les famílies pobres han estat contínuament denunciades i desallotjades, els traficants disfruten encara d’impunitat per fer negoci. El resultat és un mapa urbà adolorit i una fractura social que enverina la convivència.

A més, des dels despatxos, el Partit Popular ha maniobrat a cara descoberta en benefici de les excavadores. Al 2004 es modificà la normativa de patrimoni i es possibilità que els tribunals valencians alçaren la suspensió cautelar contra els enderrocs. I el 2010, després que una ordre del ministeri de Cultura titllara d’espoli la prolongació, Les Corts, amb majoria del PP, aprovaren a la velocitat del llamp una llei que validava les demolicions tot deixant en suspens la consideració de Bé d’Interès Cultural ((BIC) del Cabanyal. La col·lisió entre ambdues normes generà un buit legal que durà només uns dies i que Barberà aprofità per fer desaparèixer una desena de cases mentre policies locals i municipals carregaven contra els veïns que, pacíficament, s’oposaven als enderrocs.

Es tracta del mateix veïnat que este diumenge es manifestarà pel barri en una marxa convocada per la plataforma Salvem El Cabanyal i l’Associació de Veïns amb el lema de “per un nou pla amb participació ciutadana”. La cursa començarà a les 12 hores al número 1 del carrer de la Reina, una de les vies principals de l’antic enclavament de pescadors i on es conserven algunes de les cases més valuoses del modernisme popular de principis del segle XX. Després de recórrer part de la zona més degradada, està previst que la manifestació desemboque en la plaça de Martí Grajales, a la vora del mercat.

Entre les principals demandes dels convocants hi ha la creació d’una taula plural de diàleg per dissenyar un pla de rehabilitació que preserve el patrimoni històric del barri. A més, s’inclou la necessitat de promoure la concessió de llicències per fer obra i l’edificació de les dotacions socials, sanitàries i culturals de les que manca El Cabanyal des de fa dècades.

Comparteix

Icona de pantalla completa