Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià dóna el seu suport massiu a les Trobades del 2014
RedactaVeu / València

Les xifres parlen per si soles pel que fa la massiva participació i resposta ciutadana aconseguit en les 7 Trobades celebrades al llarg d’aquest cap de setmana en altres tantes comarques del País Valencià i de segur que donaran que pensar al Govern de Fabra i la consellera d’Educació per variar el rumb de la política d’atacs a la llengua de tots el valencians.

Unes 30.000 persones a Corbera, la Ribera, entorn a 8.000 a Alacant, l’Alacantí, més de 12.000 a Vinalesa, l’Horta Nord, unes 7.000 a Olocau, el Camp de Túria, vora 6.000 a Benicarló, el Maestrat–Els Ports, més de 2.000 a La Romana, les Valls del Vinalopó, i dissabte passat vora 16.000 participants a Gata de Gorgos, a la comarca de la Marina Alta, ha estat l’aclaparador resultat de participació del primer cap de setmana de les Trobades d’Escoles en Valencià 2014, les més reivindicatives de la història des que s’encetaren fa prop de 30 anys.

Sota el lema “Escola Valenciana, la nostra escola”, alumnes, pares, mares, docents, col•lectius i entitats han omplert aquest cap de setmana els carrers i les places de set poblacions distribuïdes de nord a sud del territori del País Valencià i han participat als 454 tallers didàctics dels centres educatius i les paradetes d’entitats comarcals.

A les més de 81.000 persones que han participat en aquestes primeres Trobades cal sumar l’extensa oferta d’activitats que s’han desenvolupat amb exposicions, exhibicions esportives, animació de carrer i música als escenaris d’aquestes festes en defensa del valencià.

“El govern de la Generalitat Valenciana ha detectat d’una manera correcta que l’ensenyament en valencià pot ser majoritari al nostre sistema educatiu si s’atén a la demanda de les famílies, però la reacció de l’Administració ha estat diametralment contrària a la voluntat de la ciutadania, ja que s’estan realitzant accions per limitar i frenar l’oferta d’ensenyament en valencià amb dures supressions de línies en valencià arreu de les nostres comarques”, ha assegurat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Moreno ha demanat als màxims representants dels valencians i les valencianes “que apliquen allò que les famílies demanen” i abandonen “postulats ideològics antidemocràtics”,.

Un total de 7 Trobades han obert aquest cap de setmana les festes per la llengua que cada any organitza Escola Valenciana i coincideix amb l’estació primaveral i que van començar a celebrar-se per primera vegada ara fa 29 anys, a les comarques de la Ribera i la Marina Alta.

Enguany en seran 18 fins el 15 de juny. Any rere any van començar a sumar-se moltes comarques més a mesura que s’anaven creant Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana al llarg i ample del país.

La Ribera, 30.000 assistents a Corbera i 8 localitats afectades

La Trobada celebrada al municipi riberenc de Corbera ha reunit 30.000 assistents i 104 tallers i paradetes. L’alcalde de Corbera, Jordi Xavier Vicedo, ha expressat la seua satisfacció pel fet que “el nostre poble estiga hui col•lapsat per milers de riberencs i riberenques que estan fent possible la Trobada de la Ribera”. Vicedo considera que l’educació és un “bé de primera necessitat” i per això la defensa de l’escola pública i, per descomptat, en valencià “és el que hui ha reunit a tantíssima gent a Corbera”.

“Els ajuntaments necessitem poder tindre més pes per aplicar polítiques de seny en l’àmbit municipal, per això necessitem poder decidir quina és la millor educació que podem oferir als nostres veïns. Les imposicions de la Conselleria d’Educació no atenen a tot açò”, defensa el primer regidor de Corbera, un municipi de la comarca de la Ribera on 8 poblacions perdran unitats en valencià per al curs que ve.

Camp de Túria, 7.000 persones a Olocau

Més al nord, a Olocau, la trobada del Camp de Túria ha congregat uns 7.000 assistents i un total de 58 tallers i paradetes.

Antonio Ropero, alcalde d’Olocau, ha manifestat que “és fonamental donar suport a la nostra llengua. El valencià és un nexe d’unió entre els valencians i les valencianes i no es pot tolerar que s’ataque d’aquesta manera des de les més altes instàncies institucionals”.

“En la Trobada del Camp de Túria que s’organitza al nostre poble volíem demostrar que la nostra llengua està per damunt dels partits polítics i que les persones estan per damunt de la política. Nosaltres l’únic que hem de fer és estar al servei de les persones i la gent demana una escola de qualitat i en valencià”, ha defensat Ropero.

La Consellera d’Educació ha decidit suprimir onze unitats en valencià en 9 poblacions del Camp de Túria. Entre elles està el CRA Alt Carraixet d’Olocau/Gàtova, que té doble línia educativa i està pendent de poder conservar la línia en valencià.

12.000 persones a Vinalesa en la Trobada de l’Horta Nord

Pel que fa la Trobada de Vinalesa, aquesta ha reunit més de 12.000 assistents i un centenar de tallers.

“Des del primer moment hem estat donant suport a la Trobada que s’està celebrant amb una participació impressionant de gent de tota la comarca en el nostre poble. Des que hi ha ensenyament en valencià a l’escola de Vinalesa, moltes famílies han confiat en el programa d’ensenyament òptim i l’escola s’ha dinamitzat d’una manera espectacular”, ha declarat Julio César Martínez, alcalde de Vinalesa, enclavada en una comarca on la Conselleria d’Educació té previst suprimir 5 unitats en valencià de 5 poblacions.

8.000 persones en la 26 trobada de l’Alacantí, amb 11 unitats afectades

La ciutat d’Alacant, per la seua part, ha reunit 8.000 assistents en la 26 Trobada de la comarca de l’Alacantí.

Ferran Isabel, subdirector de Llengües de la Universitat d’Alacant ha valorat així la Trobada: “Hi ha dos elements que la Universitat d’Alacant comparteix plenament amb Escola Valenciana. Un és la defensa del plurilingüisme educatiu en valencià i l’altre l’aposta per un ensenyament públic i de qualitat. Escola Valenciana està promovent una campanya de matriculació magnífica amb el suport de les cinc universitats públiques valencianes i a més, treballem conjuntament en les Unitats per a l’Educació Plurilingüe”.

Cal subratllar que la comarca de l’Alacantí perdrà 11 unitats educatives en valencià per al curs que ve en 6 poblacions. La ciutat d’Alacant és la que més patirà les conseqüències de l’atac a l’ensenyament en valencià per part de la conselleria de Català.

El CP Joaquim Sorolla és l’únic de tota la ciutat que ofereix íntegrament línia en valencià i es vol suprimir una de les dues unitats del centre. El CP Emili Valera, el qual acull la Trobada d’enguany, i el CP Mora Puchol tenen doble línia educativa i els seus Consells Escolars han decidit conservar la unitat en valencià. S’espera que la Conselleria d’Educació respecte la decisió presa pel màxim òrgan de decisió de les dues escoles.

La Romana, 2.000 participants en la 27 Trobada de les Valls del Vinalopó

Al sud del País Valencià, la Trobada de les Valls del Vinalopó celebrada a La Romana ha aconseguint més de 2.000 participants.

M.Carmen Sepulcre, regidora de Cultura de La Romana, ha manifestat que: “si l’ensenyament en valencià és important per a les famílies, si tota aquesta gent celebra amb tant d’entusiasme una festa com aquesta, considerem que és necessari donar-los el màxim suport des de l’Ajuntament de La Romana”.

M. José Català ha imposat tancar l’escola l’Arc de Monòver, situada en el barri Cases del Senyor. Aquest centre és d’ensenyament en valencià i l’Administració educativa ha desestimat fer una campanya de matriculació per dinamitzar l’escola. El CP Alfons el Savi de Novelda també corre el perill de perdre una unitat en valencià

6.000 assistents en la III Festa pel valencià de Benicarló

Pel que fa la Trobada duta a terme aquest diumenge a Benicarló, uns 6.000 assistents han participat en aquesta festa pel valencià de la comarca dels Ports-Maestrat.

Natxo Badenes, vicepresident d’Escola Valenciana, ha subratllat que es tracta de la primera festa per la llengua del Maestrat i els Ports “que celebrem a prop de la mar i estem molt satisfets perquè ja s’ha consolidat una Trobada d’aquestes comarques amb una afluència de gent que cada any augmenta per defensar la nostra escola, l’escola en valencià”.

Per la seua banda, el director de l’escola Francesc Català de Benicarló, Ximo Bueno, ha valorat “molt positivament” l’esdeveniment ja que “ha estat una setmana amb molts actes entorn a la Festa per la Llengua que han confluït hui en una assistència i un suport meravellosos que s’han fet realitat gràcies al treball de les Ampes i de tants col•lectius que han estat al nostre costat”.

Cal assenyalar que Alcossebre, Peníscola i Vinaròs perdran unitats en valencià en tres escoles públiques si la Conselleria d’Educació no rectifica.

16.000 persones a Gata de Gorgos en la 29 Trobada de la Marina Alta

Finalment, la 29 Trobada de la Marina Alta celebrada passat dissabte a Gata de Gorgos, va aconseguir el suport de vora 16.000 participants. Maite Signes, alcaldessa de Gata de Gorgos recalca que l’Ajuntament s’uneix a aquesta festa “perquè la nostra llengua és de totes i de tots”.

Més informació sobre les Trobades del 2014 en aquest enllaç de la web d’escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa