Diari La Veu del País Valencià
L’ONG Origines es presenta en societat
RedactaVeu / València

L’associació Origines va celebrar dimecres passat la seua posada de llarg davant un nombrós públic que va omplir de gom a gom el saló de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València.

L’acte on es va donar a conèixer aquesta nova ONG del País Valencià a la ciutadania, va servir també per recaptar suports i contribucions suficients per a l’engegada del projecte ‘Promoció de l’educació en les Illes de Ehidj i Fadiouth, Senegal’ promogut per Origines.

Aquest projecte té per objectiu contribuir a la reducció de l’abandó escolar de xiquets, xiquetes i adolescents de primària i secundària provinents de llars desfavorides i de baixos ingressos, mitjançant la dotació als xiquets, xiquetes i adolescents i centres escolars de material escolar, sanitari i recursos que afavorisquen l’assistència i permanència dels xiquets, xiquetes i adolescents en els centres educatius.

La presidenta de la ONG Origines, Noemí Rapado, va estar l’encarregada de presentar aquesta nova organització sense ànim de lucre, aconfessional i independent compromesa amb la millora de les condicions de vida de les persones més necessitades als països en vies de desenvolupament. La presentació dels projectes promoguts per Origines, la va realitzar Moussa Sarr, coordinador de projectes de la ONG.

Rapado, va explicar que “amb Origines, d’ahí el seu nom, busquem tornar al principi de les coses i desitgem aportar, amb gestos menuts, part dels vostres somnis als qui realment ho necessiten i aprofitaran”.

“Origines sorgeix des del cor i amb un profund sentiment de gratitud cap a aquesta gent tan volguda per a nosaltres. Perquè malgrat aquestes dificultats que travessen també descobrim i vàrem aprendre valors tan importants com el compartir,la solidaritat, l’alegria de viure i sobretot la força i la capacitat de superació”, va explicar la seua presidenta, davant un nombrós públic.

En l’acte d’obertura i presentació d’Origines també va estar present María de los Llanos Gómez del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València i va incloure una conferència sobre Desigualtat internacional, migracions i drets humans, del professor de Ciències Socials de la Universitat de València i membre de l’Institut de Drets Humans, Albert Mora.

Per la seua banda, Moussa Sarr, coordinador d’Origines, va presentar els projectes promoguts a Senegal i va insistir molt en el compromís d’aquesta ONG a dur a terme aquests projecte “pel coneixement que l’equip tècnic té de les necessitats i de la realitat de les zones beneficiàrie”s. Va recordar com tots els projectes plantejats des de l’associació estan orientats “al desenvolupament endogen i participatiu” amb iniciatives que fan dels propis beneficiaris d’aquestes accions els principals promotors i actors.

Origines ha estat creada per un grup de professionals de la salut, els drets humans, l’economia i el món acadèmic per a servir d’espai de canalització d’una nova forma de solidaritat eficaç “basada en el respecte, la participació i la co-responsabilitat”. En aquesta ONG, també participen destacats professionals amb dilatada experiència en iniciatives d’acció social a tot l’Estat i projectes de cooperació a països en vies de desenvolupament d’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia.

Entre els objectius més immediats d’Origines figura abordar projectes “que puguen realitzar-se en un temps i amb un esforç raonable amb garantia de viabilitat tècnica i econòmica”, aconseguir la “consolidació” de les activitats de l’Associació a una zona geogràfica determinada i consolidar les relacions amb les contraparts locals de cara a la realització de futures activitats conjuntes. En una primera etapa les zones geogràfiques triades han sigut les illes de Fadiouth i Ehidj, a Senegal.

Cooperació malgrat la crisi

Els responsables d’Origines recorden que en aquesta època de crisi que les ajudes a la cooperació i el desenvolupament dels països centrals cap als perifèrics han anat disminuint als últims anys, “allunyant-se així d’aquell famós 0,7 % tan demandat per la societat en èpoques de bonança”, al temps que asseguren que els ciutadans “no són tampoc aliens al balafiament en matèria de subvencions cap a les ONG, que ve a afegir-se als casos de corrupció i que s’insereixen com un angle més d’aquest poliedre social en el qual ens movem”.

Malgrat aquestes penoses circumstàncies, Origines assegura estar “començant un camí en el qual creiem fidelment, amb persones plenes de llum i cors oberts a la solidaritat, aqueixa petita solidaritat que naix des del més profund dels nostres sentiments” ja que “L’important és el que subjau en tot açò. I com a punt de partida, la solidaritat. La xicoteta. La de tots els dies…”

Comparteix

Icona de pantalla completa