Diari La Veu del País Valencià
Bèlgida acull la Trobada més reivindicativa i de l’escola “de poble”
RedactaVeu / Bèlgida

Una riuada d’indignació s’ha donat cita a la localitat de Bèlgida per a celebrar la festa de la llengua a les escoles però també per a protestar per l’arranjament escolar que ha ficat en marxa la consellera Mª José Català i que en aquesta comarca ha afectat les escoles Bonavista i Martínez Valls.

El passat 30 març es va celebrar a Beniatjar la presentació de la La Trobada de la Vall d’Albaida i del Premi Benicadell. Després, el dia 6 d’abril es lliuraren els premis Sambori a Otos i aquest dissabte s’ha desenvolupat aquesta multitudinària Trobada a Bèlgida on els participants han gaudit de nombroses activitats i actuacions, però sempre des del prisma de la protesta i la reivindicació d’una escola pública i en valencià.

El president de la coordinadora de la Vall d’Albaida, Josep Manuel Timor, ha mostrat la satisfacció pel resultat conjunt de la Trobada (Beniatjar, Otos, Bèlgida).

“És un reconeixement a l’escola de poble, l’escola que manté el valencià i la identitat, el Centre Rural Agrupat Castell de Corbera ha fet una gran feina i per a nosaltres ha sigut un repte fer aquesta trobada en 3 pobles, que aquest dissabte ha conclòs amb la multitudinària festa per la llengua”, ha manifestat el president.

Josep Manuel Andrés

Josep Manuel Andrés, que també és mestre del CEIP Martínez Valls d’OIntinyent afectat per la supressió d’una unitat de 3 anys, ha insistit que continuaran lluitant “fins al final perquè l’administració rectifique. La mesura de la Conselleria és un atac contra l’escola pública i la llengua”.

En aquest sentit, Sílvia Ureña, de la Plataforma Prou, ha assenyalat que aquest col·lectiu està “totalment en contra de qualsevol supressió d’unitats en valencià i per això, després de 21 dies de tancaments en el Bonavista i Martínez Valls d’Ontinyent, quan finalitzen les festes tornarem a tancar-nos”.

Sílvia Ureña-Plataforma PROU

Alcaldes de Bèlgida i Otos

Per a l’alcalde de Bèlgida, Diego Ibáñez, aquesta trobada ha sigut “un gran èxit. Organitzar aquest esdeveniment en un poble de 740 habitants ha sigut un repte, i més encara reivindicar el valencià, un tema que no s’hauria de reivindicar si existiren unes polítiques des de la Conselleria a favor de la nostra llengua”.

Diego Ibáñez, alcalde de Bèlgida

Emili Mira, alcalde d’Otos, també ha mostrat la seua satisfacció “perquè hem compartit els tres pobles aquesta trobada, els tres pobles compartint inquietuds, ací tots es coneixem, i clar, el valencià ens uneix”.

Mira també ha recalcat, sobre la supressió d’unitats escolars, que per a un poble com Otos “la retallada d’una unitat escolar es assassinar el poble, un poble sense escola no és poble”.

Emili Mira, alcalde d’Otos

Vicent Moreno

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, també ha estat present a la Trobada i en declaracions a La Veu del País Valenciana ha assenyalat que aquest dissabte ha tingut dos fronts, “un en les marxes de les escoles afectades a València, i altre ací a la Vall d’Albaida on dos escoles d’Ontinyent estan afectades per la supressió d’unitats en valencià”.

Vicent Moreno

Moreno ha manifestat que la Conselleria “s’ha equivocat totalment en les seues polítiques i inclús no han fet cas a les universitats valencianes ni als seus tècnics”.

“La Conselleria està actuant en clau electoral i això és una gran equivocació, i per això continuarem lluitant per la nostra escola pública i en valencià”.

.

Més accions d’Escola Valenciana el dissabte 12 d’abril

Escola Valenciana ha celebrat junt a la Unitat per a l’Educació Multilingüe-Universitat de València i Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana la jornada “35 anys d’ensenyament del valencià”, que ha suposat una trobada de professorat en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València per fer un balanç sobre tres dècades d’ensenyament de la nostra llengua.

Pares del CP Bonavista d’Ontinyent

Així mateix, Escola Valenciana ha participat en una trobada de Plataformes per l’ensenyament públic de tot el País Valencià per consensuar estratègies d’actuació contra la política d’atac de la consellera M. José Català a l’ensenyament públic i en valencià.

L’entitat cívica ha participa també en les marxes per l’escola pública que com a membres de la Plataforma per l’Ensenyament Públic hem organitzat junt a la Plataforma Ciutat de Cremona en València.

Comparteix

Icona de pantalla completa