Diari La Veu del País Valencià
Baròmetre d’abril: PSPV 34 escons, PP 33, Compromís 17, EUPV 11 i UPyD 5

Redactaveu / València

El PSPV-PSOE obtindria la majoria parlamentària al País Valencià si hui se celebraren eleccions, al passar dels 33 escons actuals a 34, mentre que el PP baixaria dels 53 diputats actuals a 33, segons les dades de l’última enquesta elaborada per L’Observatori del PSPV. Per la seua banda, els partits considerats minoritaris augmentarien considerablement la seua presència a Les Corts, ja que Compromís passaria dels 6 escons actuals a 17, i EUPV obtindria 11 escons enfront dels 5 actuals. Per la seua banda, UPyD aconseguiria per primera vegada representació parlamentària amb entre 5 i 4 diputats.

Així es desprèn de l’última enquesta de L’Observatori del PSPV presentada hui pel seu director, Ignacio Urquizu, el vicesecretari d’Organització dels socialistes valencians, Alfred Boix i el responsable d’Acció Electoral, Víctor Sahuquillo.

Els resultats de l’enquesta, de 1.201 mostres arreplegades entre el 27 de març i el 2 d’abril, indiquen que el PSPV seria la força majoritària del Parlament valencià, on obtindria entre 35 i 33 escons, per davant del PP valencià que n’obtindria entre 34 i 32. Per la seua banda, Compromís obtindria una representació de 16/17 parlamentaris, mentre que Esquerra Unida aconseguiria entre 11 i 10 escons. UPyD aconseguiria entre 5 i 4 diputats.

L’estimació de vot de l’enquesta presentada hui atorga al PSPV-PSOE el 27,4% dels vots, entre 5,1 i 2,7 punts per sobre dels resultats obtinguts en la mateixa enquesta de gener de 2014, i corrobora així la tendència ascendent i retorna el partit al resultat obtingut en les passades eleccions autonòmiques de 2011.

En estimació de vot, el PP obtindria un 29,8 %, Compromís un 14,6%, EUPV el 10,2% i UPyD un 5,4 %, mentre que el 5,8% votaria en blanc. Els resultats del sondeig estimen una participació del 66,9 %.

Per circumscripcions, el PSPV-PSOE és el partit més votat a la de València i Castelló, per sobre del PP. Així, el PSPV obtindria entre 11 i 10 escons a la circumscripció d’Alacant del País Valencià, entre 10 i 9 a la de Castelló i 14 a la de València.

El PP valencià per la seua banda obtindria entre 13 i 12 a la circumscripció d’Alacant, però només 9 a la de Castelló i entre 12 i 11 a la de València. En aquesta línia, Compromís obtindria 5 diputats a la circumscripció d’Alacant, 3 a la de Castelló i 9/8 a la de València; mentre que Esquerra Unida trauria 5 representants a la circumscripció d’Alacant, 2 a la de Castelló i entre 4 i 3 a la de València. Finalment, UPyD obtindria representació parlamentària amb entre 5 i 4 diputats, dels quals 2 serien per la demarcació electoral d’Alacant, entre 1 i 0 a la de Castelló i altre dos per la circumscripció de València del País Valencià.

Fitxa tècnica

Les dades han sigut extretes sobre una mostra de 1.201 enquestes, de les quals 396 van ser realitzades a la circumscripció d’Alacant, 190 a la de Castelló i 615 a la de València. Les mostres es van realitzar entre el 27 de març i el 2 d’abril, díhuit dies després de les Eleccions Primàries del PSPV. Les dades tenen un marge d’error de més menys 2,9.

El secretari d’Organització del PSPV-PSOE, Alfred Boix, ha apuntat que “els socialistes seguim apostant per la transparència i el rigor, per açò presentem públicament les dades dels estudis que realitzem, mentre Fabra oculta el que paguem tots els valencians”.

Boix ha destacat que, a la vista de l’últim observatori sociològic que disposen els socialistes valencians, “es torna a confirmar que el PP perd la majoria social i política” al País Valencià, així com que “els ciutadans consoliden la seua aposta per un canvi real per al govern de la Generalitat” liderat “amb solvència” pel PSPV-PSOE.

D’aquesta manera el PSPV-PSOE ha presentat les dades d’una enquesta que el mateix Boix ha denominat com a ‘Observatori del 25 d’abril’, i ha remarcat que “els socialistes valencians seguim apostant per la transparència i el rigor, per açò presentem públicament les dades dels estudis sociològics que realitzem”.

Boix ha ressaltat que “l’estil de Fabra és que, amb els diners de tots, les dades les tenen uns pocs, mentre que nosaltres, amb els nostres propis recursos, tenim dades que donem a tots”. El secretari d’Organització dels socialistes valencians ha posat l’accent a remarcar “aquesta diferència substancial”, al mateix temps que ha assegurat que “açò és el que farem quan governem, donar les dades que es paguen amb recursos públics a tots els ciutadans”.

Per la seua banda, Urquizu ha destacat que, pel que fa a la valoració de líders, el secretari general del PSPV i ja candidat socialista, Ximo Puig, obté un 4,6, enfront del 3,6 que obtindria l’actual president de la Generalitat, Alberto Fabra. Aquest, per la seua banda, obté un grau major de coneixement “com és esperable i cosa que ocorre en totes les democràcies”.

Pel que fa al vot de simpatia, ha assenyalat que “les dues grans forces polítiques sembla que comencen a recuperar part dels suports, però qui més creix és el PSPV, que guanya suports i continua en línia ascendent”.

EUPV: “El PP perdrà la Generalitat en 2015”

Per la seua banda, el diputat d’EUPV Ignacio Blanco, ha assenyalat que l’enquesta del PSPV “és una més de totes les que diuen que hi ha un canvi de tendència i que el PP perdrà la Generalitat Valenciana en 2015, perquè la majoria de la població s’ha donat compte que les seues retallades, i sobretot la seua corrupció, està sumint el País Valencià en el caos i el desgovern”.

“Esquerra Unida està fermament compromesa en continuar treballant per assolir el millor resultat possible perquè les polítiques d’esquerres es puguen obrir pas en la Generalitat Valenciana”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa