Diari La Veu del País Valencià
Naix ‘La Fallera Calavera’, el joc de cartes en valencià
RedactaVeu / València

“Una fallera de la cort d’honor espera els trons amb impaciència, sense saber que el més greu terror farà acte de presència. La mascletà ja s’inicia i guanya molta intensitat però un gran tro es desvia i causa una brutalitat…”

Amb aquest argument arranca el joc de cartes en valencià que ha estat possible gràcies a l’aportació de 366 mecenes, molts d’ells valencians, que han aconseguit reunir més de 7.000 euros per a finançar aquest joc que parodia elements del folklore i la mitologia autòctona.

Ho van fer a través d’una campanya de micromecenatge promoguda pel denier Enric Aguilar a través del web Verkami.com. El procés va finalitzar amb èxit el 6 de gener reunint 7.341 €, “més del doble de l’objectiu inicial de 3.500 euros”.

Diversos mesos després, la suma ha servit per produir més d’un miler de jocs a la fàbrica alemanya Ludo Fact, empresa líder en aquest tipus de productes. El joc, que compta amb més de 2.000 seguidors a Facebook, ja és una realitat i pot adquirir-se a www.lafalleracalavera.com. A més, l’autor pretén portar-lo a comerços perquè pròximament estiga disponible en botigues físiques.

El joc introdueix els participants en una singular història protagonitzada per la Fallera Calavera. Després de morir en una ‘mascletà’ a causa d’un error de seguretat, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Només hi ha una manera de calmar la seua ira apocalíptica: cuinar-li una bona paella. Amb l’ajuda de la Dama d’Elx, les ‘monleonetes’ o el capità moro i objectes com la poció d’orxata i el taronger putrefacte, els jugadors hauran de buscar els cinc ingredients necessaris per salvar el món.

Entre les 102 cartes de la baralla (amb 57 models diferents), el jugador podrà trobar un ampli catàleg de personatges, objectes i situacions 100% valencianes. Estan presents les begudes (Aigua de València, Cassalla Miraculosa), la mitologia (el Butoni, Tombatossals) o les festes: des del Corpus, amb la Moma i la Dansà de la Magrana, fins a les falles (Masclet, Nit de la Cremà), passant pels Moros i Cristians (Capità Moro), les Fogueres (la Bellea del Moc) i la Magdalena de Castelló (Gaiata).

El jugador haurà d’utilitzar tots aquests elements per barallar-se (enfrontant la Delicà de Gandia al Tio Sangonera, per exemple) i poder furtar, així, els tresors dels altres oponents. El joc permet la participació de 2 a 5 jugadors, amb partides dinàmiques que duren entre 20 i 40 minuts.

Aposta per la llengua dels valencians

Amb la idea d’ampliar l’oferta d’entreteniment en valencià, l’autor ha apostat perquè els textos de les cartes i les instruccions estiguen íntegrament en la llengua pròpia dels valencians. A més, moltes de les cartes contenen frases típiques (“Pega més voltes que un dolçainer”), refranys valencians (“Qui furta un ou, furta un bou”) o fins i tot brofegades divertides (“Amb un pet i una estufa, el llit com una estufa”). Tot amb la intenció de donar un impuls a la llengua des de l’humor i l’entreteniment.

L’autor del joc és Enric Aguilar Almodóvar, nascut a Dénia el 1985. Llicenciat en Comunicació Audiovisual a Barcelona, és jugador habitual de videojocs i jocs de taula. La idea va sorgir arrel d’un breu curtmetratge creat al 2007 en què es contava la història de La Fallera Calavera. A partir d’eixe personatge va decidir ampliar el catàleg de zombis fins arribar a tot el folklore i la cultura popular valenciana, inspirant-se parcialment en l’obra del cineasta Tim Burton.

El joc està protagonitzat per una fallera calavera que renaix amb desitjos de venjança per la seua mort. La fallera crida als membres del seu “exercit del terror, format per Jaume I, la Dama d’Elx, La Delicà de Gandia, La Bellea del Foc, Tombatossals, Monleón i les monleonetes.

Així que amb tresors i soldats i visitants, tots els ambients es fiquen en rivalitats per trobar cinc ingredients. La Fallera, el joc de cartes valencià. Vols aprendre a jugar?

>

Comparteix

Icona de pantalla completa