Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat reconeix el deute de la paga extra del 2012

RedactaVeu / València

En la reunió mantinguda ahir entre el conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, i els sindicats presents en la Mesa General de la Generalitat Valenciana -entre els quals es troba Intersindical Valenciana– el representant del Consell “s’ha compromès a arribar a un acord segons el qual la Generalitat reconeixeria com a deute a tot el seu personal els imports de la paga extra –del 2012- que estan reconeixent els jutjats i els tribunals”.

Segons un comunicat d’Intersindical Valenciana, a aquesta proposta ha arribat el conseller Moragues “obligat per les resolucions judicials que estan acorralant la Generalitat Valenciana”.

No obstant això, el sindicat adverteix que “malgrat les bones paraules del conseller, queden moltes incògnites que amenacen el cobrament”.

Intersindical Valenciana considera que el Govern valencià “ha de pagar d’ofici la part de la paga extraordinària de 2012” com reconeixen els tribunals de justícia. En aquest sentit, el conseller Moragues, segons la Intersindical, “esta veient-se obligat a pagar per les nombroses sentències dels tribunals, no pel seu tarannà democràtic ni negociador”.

Des d’Intersindical Valenciana anuncien que “es continuarà exigint que el Govern arbitre els procediments necessaris” per tal que tot el seu personal cobre “el que se’ls ha llevat de la nòmina”.

Proposta del conseller

La proposta del conseller Moragues, segons ha explicat Intersindical, té diverses fases: petició per part de la Generalitat Valenciana al Govern de l’Estat de convocatòria de la Mesa General de les Administracions Públiques, per tal de tractar i aprovar com a postura comuna de totes les Administracions de l’Estat el pagament de les quantitats que estan reconeixent jutjats i tribunals.

A aquest respecte, Intersindical ha demanat que també s’incloga en la petició un altre punt de l’ordre del dia sobre el calendari de cobrament de la resta de la paga extra -excepte per a Justícia, que cobraria l’import íntegre-.

Aquesta gestió té, segons Intersindical, “diversos problemes” com ara el fet que no s’assegura que es convoque ni que l’acord siga el que es proposa.

Per aquesta raó, el conseller proposa que si no es convoca cap a mitjans de maig, es passaria a la segona fase, que se centraria en la convocatòria de la Mesa General de la Generalitat Valenciana abans de finalitzar maig, per a aprovar un acord que tindria dos característiques:

Per una banda, la Generalitat reconeixeria el deute que estan acordant jutjats i tribunals: import íntegre per al personal de Justícia, 44 dies per a la resta de personal funcionari i estatutari i 15 dies per al personal laboral.

En segon lloc, es negociaria un calendari de pagament que no aniria més enllà de gener de 2015. La part més grossa es pagaria eixe mes, ja que es disposaria del crèdit del nou pressupost.

Segons Intersindical, la proposta és “indubtablement positiva”, ja que “es parteix de la voluntat del Consell d’enfrontar els deutes i pagar-los”.

No obstant això, queden pendents algunes incògnites per al sindicat, com ara el fet que sembla quasi segur que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no convocarà la Mesa General de les Administracions Públiques. A més, suposant que s’arribe a un acord satisfactori en la Mesa General valenciana, “res no descarta que el Govern central no recórrega l’acord i, fins i tot, que demane la seua suspensió”.

A més, sobre el contingut de l’acord, no se sap encara si es pagarà una part significativa durant 2014, ja que el conseller assegura que necessita el nou pressupost per a assegurar el pagament. Tampoc no se sap si afectaria només els quatre sectors estrictes -Sanitat, Ensenyament, Justícia i Consell-, ni què passaria amb els sectors propers: universitats, ensenyament concertat, sector públic, consorcis, etc.

Una forma de guanyar temps

Intersindical Valenciana indica en la mateixa nota que la proposta de Moragues sobre la petició de Mesa General de Negociació estatal és “una forma de guanyar temps per no pagar, de manera immediata, els 50 milions d’euros que suposa el pagament de la paga extraordinària”.

D’altra banda, el Sindicat no considera que siga acceptable pagar-la en 2015. La proposta del sindicat és que es pague immediatament i sempre en l’exercici pressupostari del 2014.

Intersindical Valenciana convocarà assemblees de personal afectat per informar-lo i per decidir democràticament qualsevol proposta d’acord que presente el Govern valencià.

El Sindicat no veu cap motiu per a deixar de presentar les reclamacions per part dels funcionaris per a cobrar la extra del 2012 seguint els passos que s’expliquen en aquest enllaç.

Segons conclou la nota, en el cas que tot isca bé, no caldrà fer res més, però si alguna cosa eixira torta, siga per incompliment de la Generalitat, siga perquè el Govern de l’Estat haja recorregut l’acord davant els tribunals, “sempre podrem presentar les peticions d’extensió de sentència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa