Diari La Veu del País Valencià
Bellver es converteix a les Corts en un ‘surrealista’ Palleter

En la iniciativa, que ha defensat el síndic ‘popular’, Jorge Bellver, el PP demana que les Corts manifesten el seu “suport i afecció” a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia i que rebutgen les “ingerències” del Parlament català. “Els Països Catalans ni han existit, ni existeixen ni existiran”, ha subratllat Bellver, qui ha assegurat que els ‘populars’ valencians estan “totalment orgullosos de la nostra terra, la nostra autonomia, la nostra llengua i les nostres senyes d’identitat”.

El portaveu ‘popular’ ha assenyalat que es tracta d’una iniciativa “en contra de qualsevol aventura independentista i del sucursalisme vergonyós que alguns pretenen de la Comunitat Valenciana respecte a Catalunya”.

Bellver ha subratllat que el PP rebutja “frontalment els nacionalismes rupturistes i radicals” i reprova “la consulta independent de Catalunya per inconstitucional i, per tant, il·legal”. Al seu judici, “Catalunya està retrocedint cap a un alineament anacrònic, propi de talibans”.

Així mateix, ha denunciat que “el pancatalanisme porta molts anys intentant apropiar-se de coses que no són seues, com la Dama d’Elx, les Illes Columbretes i autors com Ausiàs March”. “No serà la primera vegada que els lladres, aquests sí de saqueig, intenten entrar per Vinaròs perquè saben que ací hi ha alguns, afortunadament pocs, disposats a obrir-los la porta”, ha lamentat el síndic ‘popular’, que creu que “la Comunitat pot acabar esguitada pels vòmits del nacionalisme, per culpa dels malsons d’alguns”.

“Ens rebel·lem davant tota iniciativa per a contagiar les ínfules independentistes a la societat valenciana, profundament orgullosa de les seues arrels històriques, culturals i lingüístiques”, ha destacat. De la mateixa manera, ha afegit: “No anem a permetre que s’integre la Comunitat Valenciana en projectes il·legals i inexistents”.

“AGENTS A SOU DEL PANCATALANISME”

El PP ha rebutjat sengles esmenes de substitució presentades per Compromís i EUPV, a qui ha acusat de ser “agents a sou del pancatalanisme més radical”. La Coalició demanava, entre altres punts, impulsar la utilització del valencià, dur a terme actuacions perquè els valencians tinguen “una ràdio i televisió públiques, en la nostra llengua, plurals, de qualitat i professionals” i manifestar el rebuig cap a “la malversació de cabals públics i qualsevol tipus de corrupció política”.

Per la seua banda, EUPV instava les Corts a manifestar el seu rebuig a “l’estratègia del PP que, per a tractar d’ocultar la seua falta de capacitat política per a solucionar els problemes reals dels valencians”, pretén “dividir” els valencians “amb polèmiques estèrils i artificials sobre els nostres símbols d’identitat i confrontar-nos amb altres pobles amb els quals compartim històrica, llengua i cultura”.

Els grups de l’oposició han assenyalat que els valencians volen parlar d’ocupació, sanitat i educació, i han criticat que el PP cerque “dividir” els ciutadans del País Valencià. La diputada socialista Ana María Besalduch ha destacat que els representants del PSPV són valencians, representen” València, Alacant i Castelló i que el seu idioma és el valencià”.

TANCAMENT DE RÀDIO TELEVISIÓ VALENCIANA

“La nostra màxima és el diàleg i la convivència pacífica”, ha manifestat Besalduch, qui ha afegit que és el que “hauria de prevaldre en l’actitud dels governants d’aquest país, i no la utilització de les institucions per a fer polítiques partidistes, electoralistes, a curt termini, que no resoldrà cap problema dels valencians, el principal dels quals és l’atur”. Així mateix, ha criticat que el Consell va tancar Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) que era “l’eina de difusió de la nostra llengua, cultura i senyals d’identitat”.

>

“Diuen que defensen la nostra identitat com a poble i tanquen la televisió pública”

La portaveu adjunta de Compromís Mònica Oltra considera que el PP “ve ací a parlar de drets històrics, davant la situació de paràlisis polítiques, davant la situació que tenen en la seua bancada i de no tenir respostes”. Per a Oltra, la intervenció de Bellver ha estat “entre la reivindicació de la ignorància i el ridícul”, i ha enumerat qüestions que “interessen els valencians” com l’educació, la sanitat, la política o l’habitatge. “I vostès parlant dels catalans”, ha criticat.

“Senyories del PP són vostès pesats i ridículs. Fan el ridícul i fan fer el ridícul a les Corts”, ha manifestat el portaveu adjunt de EUPV, qui ha criticat que hi ha més de 600.000 aturats “i nosaltres parlant dels Països Catalans”. Blanco s’ha preguntat com poden dir-se “valencianistes” els ‘populars’ quan han tancat RTVV. Finalment ha afegit que no participaran en “estratègies de criminalització de referèndums i consultes populars”.

>

Mònica Oltra

Comparteix

Icona de pantalla completa