Diari La Veu del País Valencià
Marea verda contra les retallades en educació al País Valencià

RedactaVeu / Europa Press / València

Una marea verda ha discorregut aquest dissabte pels carrers del centre de les ciutats d’Alacant, Castelló de la Plana i València en les manifestacions convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic per a protestar contra les retallades en educació.

Amb els lemes ‘Cap escola es tanca’, ‘Aturem la LOMQE’ i ‘No a les retallades’, molts assistents han portat globus i samarretes amb la inscripció ‘Estimem la pública’.

En la capçalera de la manifestació celebrada a València, el responsable d’Acció Sindical del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), Marc Candela, ha explicat que aquesta és una “nova manifestació de la comunitat educativa per a continuar la lluita” que estan desenvolupant en els últims anys per a “rebutjar les polítiques de retallades de la Conselleria d’Educació i del Govern espanyol i per a manifestar novament el rebuig a la nova llei educativa, la llei Wert”.

Candela ha destacat que a aquesta situació cal afegir la “brutal retallada d’unitats en Educació Infantil del curs que ve” que, fins i tot, segons ha advertit, “arribarà a tancar escoles en el País Valencià per primera vegada”.

De fet, a la marxa també han acudit membres de la plataforma ‘Tots som Cremona’ amb les seues característiques samarretes taronges, que porten 80 dies tancats en el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs “en la seua lluita per a mantenir l’escola oberta” amb “una dignitat exemplar”, segons ha subratllat el portaveu de STEPV.

Mebres de la plataforma ‘Tots som Cremona’, que porten 80 dies tancats. Foto: @CandiBarroso
Candela ha avançat que la Plataforma realitzarà noves mobilitzacions a l’inici del pròxim curs “per a rebutjar la llei que s’aplicarà l’1 de setembre”. “Continuarem, animarem al fet que la comunitat educativa continue lluitant i intentar parar aquestes retallades i aquesta llei que se’ns ve damunt”, ha asseverat.

En perill, una tercera part de la xarxa d’ensenyament

Per la seua banda, el sotssecretari general de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres (FE CCOO-PV), Ángel Vela, ha comentat que estan en el carrer “perquè la política de retallades del govern valencià continua en l’educació” i ha reivindicat que s’elimine “el decret de ràtios i es passe a la situació anterior al decret de Wert de 2012” perquè, segons les seues paraules, “en aquest moment estaria en perill fins i tot una tercera part de la xarxa pública d’ensenyament”.

Imatge de la manifestació d’Alacant. Foto: @Sauretroig
“A més ràtio, menor atenció individualitzada i més problemes amb l’alumnat”, ha explicat el membre de CCOO-PV i ha assegurat que en aquests moments, “amb el fracàs escolar que s’ha denunciat durant tota aquest setmana en els mitjans, seria important baixar les ràtios perquè hi hauria millor atenció del professorat a l’alumnat”. “Estaríem en una situació diferent”, ha assegurat.

A més, Vela ha insistit que “les retallades continuaran durant els anys 2015 i 2016” a causa del pacte d’estabilitat que ha presentat Rajoy en la Unió Europea que suposa, segons les seues paraules, “la disminució del pressupost d’educació un 15 per cent”.

“Hi haurà menys professors, és possible que fins i tot major ràtio d’alumnat i per tant menor atenció individualitzada a l’alumne”, ha reiterat.

UGT: La pressió continuarà

Per la seua banda, el secretari general de FETE- UGT, Guillermo Martí, ha destacat que la comunitat educativa del País Valencià en aquests últims quatre anys ha estat mobilitzada en contra de les retallades i ha posat en valor que al llarg d’aquest període “s’han aconseguit recuperar qüestions”. “En aquests moments estem recuperant situacions que s’havien perdut com taules salarials o els 44 dies de la paga extra”, ha assegurat.

Així mateix, ha advocat per “seguir pressionant l’administració tant a nivell de Conselleria d’Educació com a Madrid, al senyor Wert perquè retornen tot el que han retallat durant aquests quatre anys”. “Aquest és l’objectiu i cal estar ací perquè és necessari que la comunitat educativa estiga unida enfront d’aquesta situació”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa