Diari La Veu del País Valencià
Desfolkloritzant la cultura catalana
RNA / Andorra

Aquests dies la Catalunya Nord bull d’activitat cultural catalana. Aquest cap de setmana passat hi ha hagut la Bressolada a Perpinyà (el Rosselló) i fins diumenge vinent, hi ha el 22è Identi’CAT, centrat sobretot a la vila de Bao (el Rosselló). L’organitza una entitat local, Aire Nou, que concentra diverses colles entre dimonis i castellers, entre d’altres, i amb capacitat de portar fins a la comarca grups de tota la Catalunya Nord i de la resta de Països Catalans en pocs dies.

“L’identi’CAT és una cosa festiva però per davant de tot, reivindicativa. Volem ensenyar la riquesa de la cultura catalana i la seva diversitat, una diversitat que va de Salses al País Valencià. Volem recordar aquest concepte de Països Catalans. Això ho tenim molt clar”, explica Guillem Dalmau, president d’Aire Nou, a l’Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d’Andorra. I això, en un context en què la situació de la cultura catalana en aquesta regió considera que “és bastant complicada”. Dalmau opina que, a les comarques nord-catalanes “el tema de la cultura popular està molt folkloritzat i, doncs, fer entendre que la cultura catalana és una cultura viva i no una cosa folklòrica costa i ens cal fer molta pedagogia”.

Una cosa que crida l’atenció, de vegades, en plena activitat folklòrica al Rosselló és sentir, per exemple, que els castellers entre ells parlen en francès. Però, amb tota la raó del món, Dalmau replica: “Però si mires a la Catalunya Sud, també hi ha molts castellers que entre ells parlen castellà!”. En tot cas, puntualitza que “el cap de colla mana els castells en català i parla a la gent en català; després la gent, entre ella, parla la llengua que vol parlar”. I tot seguit, l’anàlisi de la situació: “Si una part de la gent parlen entre ells en francès quan fan castells és també perquè no tenim un ensenyament generalitzat del català a l’escola. El català no és pas prou present dins l’espai públic”.

La manca d’oferta d’ensenyament del català (o en català) sempre tanca la quadratura del cercle de la problemàtica identitària nord-catalana. I tot, segons el president d’Aire Nou, és per manca de “voluntat política de les institucions”. Perquè la demanda de classes en català hi és i l’oferta actual només cobreix el 6% dels mainatges. A més, es produeixen situacions surrealistes com la de l’escola d’Elna, on les places d’ensenyament bilingüe català-francès se sortegen perquè la demanda supera amb escreix l’oferta. “És absurd, és una vergonya”, exclama Dalmau. L’altre problema, que la xarxa d’escoles associatives i immersives La Bressola no té prou diners per obrir un segon col·legi, de forma que actualment no està en disposició d’oferir tot l’itinerari escolar des de maternal fins al batxillerat en català.

LES ACTIVITATS

A la Catalunya Nord és difícil parlar de qualsevol tema relacionat amb la catalanitat sense parlar de l’oferta gens satisfactòria, en quantitat de places, d’ensenyament en la nostra llengua. Però en fi, seguim endavant i fem un cop d’ull a les activitats de l’Identi’CAT 2014.

Tot ha començat dimecres a Sant Feliu d’Amunt, amb una música religiosa i música pagana. Tot plegat continua dijous a les quatre de la tarda a Pesillà de la Ribera, amb una actuació castellera de les colles nord-catalanes: els Mangoners de la Universitat de Perpinyà, els Angelets del Vallespir, els Pallagos del Conflent i els Castellers del Riberal. Acabat això, hi haurà la representació teatral El món vist des de dalt, amb el grup El Galliner, a la Sala Pau Berga, que tracta amb to de comèdia els aiguats dels anys 40.

L’endemà divendres, els mainatges de l’Escola Arrels (l’única pública amb immersió lingüística en català), alumnes del Taller de Música Tradicional i la cobla del Conservatori de Perpinyà oferiran un concert a Bao, acompanyats del cantautor Titot i de David Rossell. Després, correfoc, xocolatada i cremat. La nit es tancarà amb un ball popular amb les gralles del Riberal. Dissabte és el dia més intens. Comença a les tres de la tarda amb una partida de bitlles catalanes, un cercavila, un actuació castellera amb els castellers de Berga, els de Rubí (Vallès Occidental) i els del Riberal (el Rosselló). A les set de la vesprada hi haurà un aperitiu i un sopar, un concert amb els valencians El Diluvi, un correfoc amb els Diables d’Alforja (Baix Camp) i el grup de Diables i Bruixes del Riberal (el Rosselló). La festa la tancarà la Troba Kung-Fú (el Barcelonès).

Diumenge, per acabar, hi haurà un esmorzar popular a les nou del matí, una passavila amb els gegants d’Argelers i els de Talteüll (el Rosselló), Fal·lera Gironina, els Pastorets de Vilafranca del Penedès, les Gralles del Riberal, els Sorollosos del Riberal i els trabucaires d’en Trinxeria (el Rosselló). A dos quarts d’onze hi haurà la tradicional retolació d’un carrer en català, en aquest cas, serà el carrer Tramuntana. La festa la tancarà la cobla Mil·lenària, de Perpinyà, amb una ballada de sardanes a la plaça de l’Església, de Bao.

Comparteix

Icona de pantalla completa