Diari La Veu del País Valencià
La sequera i les baixes temperatures danyen el 80% de les vinyes d’Utiel-Requena

RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors ha indicat que la llarga sequera que s’arrossega i les baixes temperatures mínimes durant les matinades de les últimes dues setmanes han provocat que en les vinyes de la varietat Bobal de la comarca Utiel-Requena apareguen ja símptomes evidents de pansiment fisiològic.

Aquesta fisiologia desseca els sarments de les vinyes i també els raïms com ja es pot apreciar de forma nítida en nombroses explotacions vitivinícoles de la zona. La pujada de les temperatures durant les pròximes setmanes acreixerà sens dubte les pèrdues per a la pròxima collita, segons la Unió.

Cal recordar que el raïm Bobal és la predominant en la zona amb més del 80% de vinyes plantades de la mateixa. Aquesta varietat sol presentar de vegades per aquesta època unes anomalies fisiològiques vegetatives semblants al dany en gelades quan es donen unes circumstàncies especials com les d’enguany, període perllongat de sequera i diversos dies consecutius de temperatures baixes doncs les mínimes s’han situat aquests dies entre els quatre i els huit graus.

Campanya desastrosa”

La Unió augura per tant una campanya desastrosa per als agricultors amb grans pèrdues doncs a l’afecció de la sequera en les vinyes ara se li uneix la del pansiment fisiològic en la varietat Bobal.

Cal assenyalar que l’actual sistema d’assegurances agràries sí que cobreix el pansiment fisiològic de les vinyes en la varietat Bobal però per explotació. Si un agricultor té diverses varietats en una mateixa explotació és complicat que puga arribar a cobrar en cas de sinistre i per açò la Unió ha demanat ja a Agroseguro i a ENESA que es puguen peritar les parcel•les per varietats, en aquest cas la Bobal, i no per explotació.

Les excepcionals característiques d’aquesta campanya agreujades per la sequera fan que La Unió, a part de les assegurances agràries, insistisca a reclamar també ajudes per pal•liar les nombroses pèrdues que tindran els productors.

Comparteix

Icona de pantalla completa