Diari La Veu del País Valencià
Lluitar en contra dels silencis mediàtics
RedactaVeu / València

Aquest esdeveniment ha estat organitzat per ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), l’Observatori crític dels mitjans Media.cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

Un més que interessant debat es va obrir en aquest acte on intervingueren periodistes i persones del món de l’associacionisme valencià que van posar damunt la taula les dificultats que tenen els professionals a l’hora de desenvolupar el seu treball.

L’acte va ser presentat per José Ignacio Pastor, president d’ACICOM, qui va llançar la proposta de “crear sinergies per afrontar els reptes del periodisme en el present i futur”.

Joan Canela, representant del Grup de Periodistes Ramon Barnils i autor i impulsor de l’Anuari Mèdia.Cat, va explicar el procés d’elaboració d’aquest treball, i “que després d’alguns anys ja ha tingut una bona difusió”. Canela va assenyalar que “històries de l’anuari no han tingut cap ressò en els gran mitjans de comunicació”.

Sandra Temprado és una de les col·laboradores de l’Anuari Mèdia.Cat, amb un reportatge sobre les denúncies i assetjament en Mercadona. Tamprado va explicar les dificultats que es trobà a l’hora d’elaborar l’article. “Treballar sense quasi fonts és molt difícil i dur, i més si la por està clavada dintre de les persones que conten la història, als quals he hagut de ficar pseudònims”.

També a l’hora de contrastar la informació “tot han sigut entrebancs i al final m’adreçaren a la memòria de resultats de l’empresa”, va recalcar.

El director de La Veu del País Valencià, Xavier Pérez, explicà com funciona aquest mitjà de comunicació que “serveix per omplir un buit comunicatiu al País Valencià, nosaltres donem veu a aquells col·lectius i persones que no apareixen en els mitjans generalistes”.

Per altra part, Xavier Pérez va recalcar que al PV “no hi ha cap mitjà que abaste tot el territori i que siga íntegrament en valencià, és una anomalia de la nostra societat, i que nosaltres pretenem reparar. Ja ens agradaria que hi hagueren més mitjans en la nostra llengua”.

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural va fer un discurs més polític i el primer que va dir és que al País Valencià “continua existint la censura, i contra això ens hem de rebel·lar”. Segons Gisbert, en la mateixa ACPV han patit aquesta censura “amb el tancament dels repetidors de TV3 o el final de les emissions de Catalunya Ràdio”.

També va apuntar algunes reflexions del que ha passat al País Valencià en els últims anys i a la professió de periodista.

En representació de la Unió de Periodistes Valencians va intervindre Elena Cívico, membre de la Comissió Executiva d’aquesta associació. Cívico va donar unes xifres esborronadores sobre el número de periodistes que han perdut el seu lloc de treball en els últims anys i el número d’empreses que han tancat en el sector.

Elena Cívico va defensar “la professionalitat per abordar aquesta crisi i la defensa de la llibertat d’expressió”.

Finalment, Pablo Brezo, coordinador World Press Photo València i Metadata, explicà els seus projectes enfocats en el fotoperiodisme .

Al finalitzar, el públic va fer preguntes i reflexions molt interessants com les de Vicent Mifsud, president del comité d’empresa de RTVV, Fani Grande o Moisès Vizcaino.

Comparteix

Icona de pantalla completa