Diari La Veu del País Valencià
‘Operació Stanbrook’. Monòlit pels defensors de la República a Orà

Rafa Arnal / Orà.

El Gremi d’Editors del País Valencià (GEPV-UG), patrocinador de ‘l’Operació Stanbrook‘, homenatge a la Memòria Republicana amb motiu del 75 aniversari del final de la Guerra d’Espanya, es sent ben orgullós de participar, des del món del llibre, en aquesta expedició a l’Orania per instal·lar —entre altres actes— un monòlit recordatori de l’odissea de l’Stanbrook, tot un símbol de la petjada de l’exili republicà a Algèria, el país on els darrers defensors de la República trobaren refugi en dramàtiques circumstàncies en acabar la incivil guerra d’Espanya.

Alguns —una minoria— pogueren integrar-se entre la població algeriana i la colònia formada pels emigrants —majoritàriament alacantins— instal·lats històricament a l’Orania.

La immensa majoria dels 15.000 refugiats, dissortadament van anar a parar a camps de concentració, treball forçós o de càstig construïts a marxes forçades per l’administració colonial francesa del govern col·laboracionista de Vichy, aliat amb el nazisme, on estigueren utilitzats com a “esclaus” en la construcció d’un projecte fantasmagòric: la construcció del transaharià, una quimerètica línia de ferrocarril que hauria d’enllaçar el Mediterrani amb Níger, una mena de projecte faraònic que mai es va acabar de construir, ni tan sols funcionar a trams, i on van perdre la vida molts dels refugiats republicans per inanició, set i tota mena de tortures i maltractaments.

Antonio Gassó ‘Gaskin’, un jove pilot de l’aviació republicana, ‘la Gloriosa’, passatger nº 753 de l’Stanbrook, que passà per diversos d’aquests terribles camps, en referència a les autoritats feixistes franceses escriu el 20 de maig de 1942 al seu dietari: “fusiláis poco, pero matáis lentamente…”(Diario de Gaskin, L’eixam Edicions).

Milers de fotos, imatges rodades, testimonis, documentació, comunicacions… un veritable tresor, és a hores d’ara el resultat d’aquesta ‘Operació Stanbrook’ llançada des d’un petit gremi amb una ‘Comissió de treball’ creada a tal efecte des del món associatiu, cívic i de la memòria, que a poc a poc anirem posant a l’abast d’investigadors i estudiosos. L’Operació Stanbrook continua i abans d’aquest cap d’any esperem tindre publicada la memòria d’aquest fantàstic viatge solidari de 100 expedicionaris (del 29 de maig al 2 de juny) a l’Orania.

Rafa Arnal (GEPV-UG; Comissió Stanbrook)

D’esquerra a dreta: Eugenia Arnal amb l’ensenya algeriana (Comissió Stanbrook València) i Natàlia Mellado amb l’ensenya republicana (Comissió d’acollida a Orà) al davant del monòlit del passeig marítim d’Orà. Darrere, al fons, amb una ensenya llibertària, Rafa Arnal (L’Eixam Edicions) Antonio Pérez (Publicacions Ateneo al Margen) Joan Escribà ( Editorial Camacuc ) Carles Sánchez (Llibreria La Costera)

Comparteix

Icona de pantalla completa