Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana fer front a l’alarma per l’ús de iodur de plata per desfer tempestes
RedactaVeu / Castelló de la Plana

Segons Compromís, el llançament de iodur de plata per desfer-les i evitar pedregades és una pràctica no regulada i sense cap autorització oficial, que no sols evitaria les pedregades, sinó que com a efecte “secundari” desfaria completament les tempestes i per tant acabaria completament amb les pluges “incrementant encara més, la gran sequera que està afectant ja crònicament l’interior”.

Segons ha explicat Mulet “tenim desenes de testimonis, de menudes avionetes sense cap tipus de distintiu per poder ser identificades, i volant a distàncies que impedeixen vore-les bé, que en els municipis limítrofs amb l’Aragó, estarien actuant quan es formen les tempestes. Darrere d’aquesta pràctica podrien estar les grans extensions agrícoles ja en territori aragonès, o inclús certes companyies asseguradores per evitar indemnitzacions posteriors en conreus en cas de pedregades”.

Aquesta alteració intencionada del clima acaba tenint uns aspectes “devastadors”, i aquestes denúncies s’han repetit des de fa anys no sols en la península, sinó en tot el món. “Tenim molts veïns, tant de l’Alt Millars com de l’Alcalatén que fins i tot ho han denunciat al Seprona, amb la impotència que és que com es tracta d’aeronaus quasi invisibles, que fins i tot quan es fan fotografies no es veu cap distintiu per identificar, són denúncies que no tenen recorregut ja que no se sap contra qui actuar, i el Seprona no té capacitat tècnica per fer un seguiment, per tant, el problema no és una llegenda urbana com moltes vegades s’ha volgut vendre, sinó una pràctica denunciada reiteradament pels municipis afectats”.

Mulet ha remarcat que des de la formació s’ha mantingut ja un primer contacte amb els homòlegs de la Chunta Aragonesista en Aragó, els quals també estan patint la mateixa problemàtica, amb la finalitat d’encarar iniciatives polítiques conjuntes.

Des de Compromís s’ha incidit en la necessitat que tant l’administració autonòmica com l’estatal establisquen mesures “les avionetes sols poden eixir d’aeroclubs o zones habilitades, i ha d’haver un registre d’eixos vols, saben perfectament quins laboratoris produeix i ven el iodur de plata, i per tant, es pot fer un seguiment de qui el compra, i s’han de dotar els agents mediambientals de la Generalitat o el Seprona dels recursos adients per acabar amb aquesta pràctica, i regular quan es pot i quan no usar aquest producte, i ser estrictes”.

Segons ha anunciat Compromís, el proper dia 21 hi haurà a Cortes d’Arenoso una primera trobada de veïns afectats per establir noves accions.

Comparteix

Icona de pantalla completa