Diari La Veu del País Valencià
ACPV denuncia davant l’ONU que no es respecten els drets lingüístics
RedactaVeu / València

ACPV i l’organització europea ELEN (European Languages Equality Network) han denunciat davant l’Organització de Nacions Unides (ONU) que no es respecten els drets lingüístics.

El passat 15 de juny, l’organització europea ELEN va lliurar a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU (OHCHR) un informe sobre els abusos que es perpetren a l’Estat espanyol per motius de discriminació lingüística.

Per fer front a aquesta situació, Acció Cultural ha animat les víctimes de discriminació lingüística a presentar denúncia via el Servei Jurídic i la secció de Política Lingüística de l’entitat.

L’informe presentat davant l’ONU ha estat redactat per Ferran Suay, vicepresident d’ELEN i responsable de Política Lingüística d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), i se centra en “identificar i subratllar la ideologia supremacista que impregna l’administració pública espanyola, i que es manifesta amb particular i tolerada virulència en alguns cossos policials i en el sistema judicial”, segons informa ACPV.

Com a exemple d’aquestes vulneracions de drets lingüístics, l’informe posa de manifest que agents policials “arriben a maltractar físicament persones pel simple fet d’haver-se comunicat amb ells en un idioma -sovint, perfectament oficial- que no és el castellà” o el fet que jutges “retiren la custòdia a progenitors perquè el castellà no és la llengua amb què es comuniquen amb els fills”.

Altres exemples denunciants són els de “fins i tot metges que deneguen l’assistència a pacients que s’expressen en l’idioma oficial del poble on viuen”, tal i com va informar aquest diari digital recentment.

Segons ACPV, aquestos són “només alguns dels centenars de casos denunciats” i que són “una mínima part dels que probablement ocorren” perquè la majoria dels afectats no ho denuncien ni ho posen en coneixement del Servei Jurídic d’Acció Cultural ni d’altres instàncies, que els podrien ajudar a afrontar-los.

L’informe destaca com a element d’especial gravetat que els tribunals, que haurien d’actuar com a garantia del respecte dels drets dels ciutadans, “són molt permeables al supremacisme lingüístic que es denuncia”, i sotmeten els denunciants “a una situació d’indefensió legal, que és incompatible amb la vigència d’un Estat de dret”.

El professor Ferran Suay defensarà aquest informe a Ginebra el proper mes de febrer de 2015, com a part de la revisió periòdica que l’OHCHR fa sobre el grau de respecte als drets humans en els països membres de l’ONU.

Comparteix

Icona de pantalla completa