Diari La Veu del País Valencià
‘Recuperem horta, Recuperem ciutat’
RedactaVeu / València

La proposta planteja definir de manera col·lectiva, participant activament mitjançant la plataforma analizo.info, aquelles zones d’horta que encara poden ser recuperables i que estan en zona classificada com urbana així com altres zones lliures d’edificació que en un futur possibiliten la creació de corredors per a la fauna i flora com preveu l’Estratègia d’Infraestructura Verda de la UE.

Es tracta d’una iniciativa innovadora i alhora pionera pel que fa a la defensa del territori valencià. És el primer projecte a nivell estatal d’anàlisi col·lectiva de dades geogràfiques, en aquest cas sobre el territori i comptant amb plànols i fotografies. A través de la plataforma analizo.info qualsevol persona pot accedir a plànols de l’horta de València on es visualitzen les parcel·les i es manté la toponímia de cada lloc per fer així més accessible l’ús i el treball amb l’aplicació.

L’usuari identifica la zona i marca les parcel·les amb una ferramenta que conforma polígons, Es pot accedir a analitzar àrees de l’Horta Nord, Horta Sud o Centre i és per això que trobem enllaços diferenciats per zones.

>

L’aplicació està dissenyada i pensada com una eina que permeta l’apoderament de la ciutadania. La part tecnologia està desenvolupada per Analizo.info amb un software recolzat per l’Open Knowledge Foundation amb una filosofia que planteja que el coneixement obert és allò en què es converteixen les dades obertes quan són útils, usables i utilitzades per la ciutadania per conèixer allò que l’envolta i poder prendre decisions.

Més 10 milions de m2 d’horta es poden recuperar a València

Segons les dades amb que treballa Per l’Horta s’estima que la superfície d’horta i d’espais sense construir que pot ser recuperable ronda les 1000 ha, uns 10 milions de m2. Aquesta superfície però no és exclusivament terra de conreus, pot haver-hi també espai no construït que des de 2010 fins a l’actualitat haja minvat o augmentat.

És per això de la importància d’aquest projecte que permeta obtindre un càlcul més precís implicant la ciutadania en l’anàlisi de la realitat que li afecta. Segueix minvant i desapareixent horta productiva? Es continua classificant terreny? I d’altres interrogants sobre la depredació del territori o les causes de la seua classificació en plena crisi econòmica.

L’eina de participació ciutadana Recuperem Horta. Recuperem Ciutat possibilita tant el compte com l’avaluació del terreny d’horta favorable i factible de recuperar i ho aconsegueix mitjançant les observacions de totes aquelles persones que vulguen participar.

Un observatori d’acció a l’abast de tothom

I és que després de la voràgine de la construcció i especulació, cal prendre el control sobre el futur de la ciutat i del béns comuns com l’Horta de València. És per això que és necessari poder identificar aquelles zones lliures d’edificació (independentment de la seua classificació urbanística) per reclamar el seu ús com horta tradicional, horts comunitaris o parcs de barri. Açò és especialment important en les zones a prop de la ciutat on es crearien zones de transició entre la ciutat i l’horta i on s’aturaria definitivament la destrucció d’aquest espai natural.

Poder comprendre allò que passa al nostre voltant per poder prendre decisions de manera conjunta i col·lectiva per construir-lo de manera més justa. Els resultats seran publicats en format obert per facilitar que qualsevol persona puga utilitzar, i redistribuir els resultats sense cap limitació.

Per l’Horta és un moviment social que va néixer arran de la primera Iniciativa Legislativa Popular (ILP) del nostre país en defensa de l’Horta de València. Un procés que va arreplegar 120.000 signatures ratificades pel l’oficina del cens electoral. 120.000 ciutadans i ciutadanes que demanaven una protecció efectiva d’aquest espai.

Comparteix

Icona de pantalla completa