Diari La Veu del País Valencià
‘Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània’
RedactaVeu / València

En les societats tradicionals aquesta cançó improvisada jugava un paper decisiu com a vehicle expressiu de la comunitat, com a mecanisme regulador de tensions socials i com a instrument de resolució de conflictes. En els moderns contextos urbans, el seu paper ha canviat substancialment però continua exercint d’element de cohesió grupal, de generació i ratificació d’identitats col·lectives i de socialització alternativa.

El fenomen de la cançó improvisada ha estat en els darrers anys ben estudiat en l’àmbit castellanoparlant -la seua implantació és grandíssima en els països hispanoamericans i també en Canàries, Andalusia o Múrcia- o al País Basc on el ‘bertsolarisme’ és una de les pedres angulars de la cultura euskaldun.

‘Pensar en vers’ vol afegir-se a aquest moviment d’estudi i difusió del ‘repentisme’ centrant la seua atenció en la seua pràctica als països de la Mediterrània i, especialment, a casa nostra: així hi tenen un espai rellevant el cant valencià, la glosa de Mallorca i Menorca, la jota de les terres de l’Ebre, els garrotins de Lleida, les nyacres i patacades de l’Empordà i les corrandes i cançons de pandero catalanes.

Però també s’hi para esment en el ‘trovo’ de l’Alpujarra i de Múrcia, els poetes del Genil, el ‘chacarrà’ del Camp de Gibraltar, el ‘chjama e rispondi’ de Còrsega, la ‘gara poetica’ sarda, els ‘poeti a braccio’ de l’Itàlia central, el ‘ghana’ maltés, el ‘tsàttisma’ de Xipre, les ‘mandinades’ de Creta i el Dodecanés, els ‘ashik’ turcs o el ‘zajal’ del Líban i Palestina. Un recorregut per un paisatge cultural fascinant en la seua diversitat formal i en la sorprenent unitat que subjau en el fons.

El llibre s’estructura en dues parts, una primera d’anàlisi i reflexió i una segona descriptiva dels diferents gèneres de cançó improvisada que podem trobar per les riberes de la Mediterrània, i s’acompanya d’un CD amb mostres de cançó improvisada a càrrec d’alguns dels noms més emblemàtics -històrics i actuals- de cadascuna de les tradicions musicals representades.

El projecte es va finançar mitjançant una campanya de micromecenatge que, en només nou dies, va assolir els objectius econòmics prevists i que al final ha comptat amb la participació de 209 mecenes.

Josep Vicent Frechina és un periodista i escriptor estudiós de la cultura popular de la Mediterrània. Coordina la revista Caramella i col·labora habitualment en diversos mitjans generalistes i especialitzats.

És autor del llibre ‘La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns’ (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2011) i des del 2006 manté a la xarxa el blog ‘La caseta del plater. Cròniques musicals d’un país invisible’.

PRESENTACIONS:

6 de març – 20:00

València: Ca Revolta (Santa Teresa, 10)

amb versadors i cantadors valencians

7 de març – 20:00

Barcelona: C.A.T. (Travessia Sant Antoni, 8-10)

Trobada Jotera de Barcelona

amb Cor de Carxofa

22 de març

Reus: Centre d’arts escèniques Giny (Carrer de Pere Cavallé i Llagostera, cantonada carrer d’Astorga).

Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans

4 d’abril – 19:30

Alacant: Casal Popular Tio Cuc (Sant Leandre, 6)

5 d’abril – 19:00

Muro (Mallorca): Centre Cultural Ca S’Artiller (Gaspar de Bono, 15)

amb l’Associació de Glosadors

I pròximament…

2 o 9 de maig – 19:30

Elx: Casal Jaume I (per confirmar)

III Jornades de Cultura Popular Sarangollo

15 de maig – 20:00

Massalfassar: Café l’Infern (Plaça de l’Església)

17 de juliol – vespre

Espolla

Escola d’Estiu de Glosa

Comparteix

Icona de pantalla completa