Diari La Veu del País Valencià
València fa País Valencià de plaça a plaça
RedactaVeu / València

Hui València ha viscut la commemoració de la desfeta d’Almansa, la celebració del 25 d’Abril, i ho ha fet des de la plaça. A les 18h una gentada s’ha combregat a la plaça de Sant Agustí del cap i casal per fer país, tal com encoratjava el manifest dels convocants: ACPV i tot un seguit d’entitats i associacions d’arreu del País Valencià, que amb diferents finalitats socials, culturals i econòmiques mantenen en comú un mateix batec, l’estima per un País Valencià més just, més democràtic, millor finançat, més valencià, comunicativament enllaçat…

El seguici ha transcorregut pel cor de la ciutat de València sense incidents destacables i amb banderoles al vent, pancartes punyents, muixerangues al cel i sonades d’arrel s’ha arribat a l’altra plaça. La plaça de bous torna a ser punt neuràlgic del valencianisme. Com titulava Xavier Pérez, el director d’aquest diari aquest matí a La Veu, en arribar a la plaça de bous, “els valencians, per la porta gran”.

En declaracions a La Veu, Eliseu Climent, ha manifestat sobre el canvi esdevingut al País Valencià i després d’un any del pacte del Botànic que “hi ha canvi, oxigen, de fet ahir es feren actes a les Corts en els quals participà ACPV, però volem que els canvis siguen més ràpids amb la gent que hem estat lluitant per revertir la situació al nostre País”.

Sobre el canvi més urgent que cal fer-se al País, Climent ha afirmat que “sense entrar en educació o sanitat, cal donar un suport a les entitats de tot tipus com Ca Revolta, Cabanyal, ACPV…, que fins ara, un any després del canvi, no s’ha visualitzat”.

La Veu demana a Ricardo Sixto (EUPV), una valoració de la societat des del seu punt de vista actual (recordem que actualmente no tenen representació a les Corts valencianes): “Serà complicat satisfer a tots els valencians per l’infrafinançament que actualment patim, perquè això condicionarà qualsevol acció política”. Sixto ha emfatitzat en el tema de la insuficiència econòmica, però no obstant això “espere sincerament que es puga avançar en eixe tema”.

El que fóra diputat al Parlament espanyol considera que “l’absència d’EUPV a les Corts valencianes fa que estiga coixa la pluralitat de l’esquerra a les Corts valencianes”. A més, ha fet referència al fet que prompte es puga canviar la barrera del 5% que els deixa fora de les Corts.

Per la seua banda, l’escriptor i recent nomenat membre de l’AVL i president d’ACPV, Joan Francesc Mira, preguntat sobre què espera demà després de gairebé un any del Govern del Botànic i la manifestació de hui insistia que “no m’inspira confiança la manifestació perquè és un acte que es fa tots els anys, sinó la festa de després a la plaça de bous, on s’espera que vagen milers de persones. Considere que això sí que serà positiu perquè palesara un impuls real de la societat”. Mira, afegia també que “confiança cega en la política no en tinc”, però en canvi “sí en l’impuls social de què abans parlava. Eixe impuls ha de fer pressió sobre les institucions i el polític perquè el canvi es note molt més.

Una de les assistents amb què ha pogut parlar La Veu és Anna Gabriel. La membre de la CUP preguntada sobre el que demanaria al nou equip de govern del País Valencià indicava que “no renuncie al país”. Gabriel ha valorat també l’any del Govern del Botànic. Preguntada sobre el seu punt de vista des de Catalunya, ha contestat amb to rialler “venim al mateix país”. “Nosaltres som reticents a les institucions actuals, encara que valorem positivament el canvi produït al País Valencià, sobretot el fet de fer fora el PP de tants ajuntaments”, ha continuat, per a concloure amb un contundent: “No és suficient per a nosaltres, perquè entenem que és ineludible trencar amb el marc autonòmic i espanyol”.

Per altra banda, el president de la Societat Coral el Micalet, Tonetxo Pardiñas ha fet també una valoració del Govern del Botànic, al qual ha recordat que “podria haver fet més coses”, en aquest quasi any de govern que estan a les institucions valencianes. Tanmateix, Pardiñas ha declarat que “els que estem a l’Administració sabem com la deixaren (l’antic equip de govern). “Però de totes formes”, ha continuat Pardiñas “sí que podem demanar més decisió a l’hora de fer les coses i objectius més clars, a més de treballar decididament i, si cal, demanar ajuda a la societat civil, que estem ací, com sempre”, ha conclòs.

A les 20 h s’ha entrat a la plaça, un coliseu negat pel PP fins a hui, 16 anys després la cultura, la llengua, la gent, el país que ja es va fent s’ha disposat a gaudir de la Festa per la Cultura, una fita històrica que podran seguir en directe des del nostre diari i sobre la qual els anirem informant des de dins.

La Veu també ha pogut parlar amb l’actual alcalde d’Alzira, Diego Gómez a qui hem preguntat sobre la polèmica en el tema de la competència lingüística per a accedir a la funció pública. Sobre com convèncer els professors universitaris perquè accepten el tema, Gómez afirmava que “cal un marc legal definitiu que regule l’accés a la funció pública siga docent o no.” A més, ha afegit que “cal marcar un temps perquè la gent el puga tenir.”

Inquirit sobre el fet que després d’un any encara no comptem amb aquest marc, Gómez recorda que “cal traslladar al govern i als sindicats eixe marc perquè l’anterior govern no se’l creia i els sindicats posaven entrebancs”. Preguntat per quins eren aquests sindicats a què feia referència, l’alcalde d’Alzira apuntava que “en l’anterior Mesa per l’Ensenyament, CCOO i UGT es desmarcaren en eixe moment, però ara n’hi ha acord per a dur-ho endavant”.

Un altre dels representants de l’actualitat que hem pogut veure en la manifestació és Toni Infante, qui en representació de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, ha signat un acord sobiranista amb l’Assemblea Nacional Catalana i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. Sobre els objectius i full de ruta de la plataforma, Infante indicava que “el fet és que l’Estat espanyol nega Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, i això no té solució.” A més, afegia que “a més de la reivindicació sobre la sobirania dels territoris, al nostre full de ruta també apareixen temes relacionats amb la cultura, la llengua o l’economia, i sobretot que l’Estat espanyol ens deixe decidir, aquesta és la realitat que Madrid vol negar.” Finalment, Infante ha contestat, preguntat sobre com pot afectar la resta de països: “Allò que passa a un país pot afectar els altres. Per això és important la solidaritat amb el procés independentista català i la reivindicació al Dret a Decidir i a ser agents polítics actius”, ha finalitzat.

En representació d’Esquerra Republicana de Catalunya, Anna Maria Surra ha fet una valoració optimista de la manifestació: “Em recorda l’any 2010 a Catalunya, perquè eixes cares d’alegria són molt significatives.” Per part d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), la secretària d’organització Núria Arnau insistia preguntada sobre què ha de canviar ERPV per tornar a tenir representació, que “no hem de fer canvis, si no seguir el discurs recollit a Algemesí el 2003.” A més, Arnau denunciava també l’infrafinançament o el dèficit en infraestructures que patim els valencians. Sobre possibles coalicions en cas que hi haja eleccions, la secretària d’organització d’ERPV es mostrava “oberts a la confluència”.

Un dels membres d’Els Verds del País Valencià, que va formar part de la coalició amb ERPV en les darreres eleccions, Joan Francesc Peris, preguntat sobre la possibilitat de confluir amb altres partits en cas que hi haja eleccions, responia que “el que no et guanyes al teu país no pots demanar-ho a Madrid.” No obstant això, admet que confluiran amb “aquells que vulguen un grup parlamentari propi.” Sobre la possibilitat d’anar amb Compromís, Peris supeditava la possibilitat al fet que Compromís “reivindique la sobirania del País Valencià”, mentre que sobre anar amb Podemos recordava que “no anirien amb un partit que ha declarat la seua vinculació estatal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa