Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘L’abstenció del PSOE òbviament afecta’ el País Valencià
EP / València

La vicepresidenta del Consell i titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha considerat aquest dimarts que la decisió del PSOE d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern “òbviament” afecta el País Valencià perquè suposarà la continuïtat d’un executiu espanyol “molt hostil” al valencià. En aquest sentit, ha apuntat que “en aquest pecat de l’abstenció” es porta “la penitència”, com ja va indicar recentment.

No obstant açò, Oltra ha apuntat respecte a les repercussions que la decisió dels socialistes pot tenir en el funcionament del govern autonòmic, que “mentre el Pacte del Botànic -sobre el qual s’assenta l’Executiu valencià- es complisca” el Consell “està a prova de bombes”.

La responsable autonòmica s’ha pronunciat d’aquesta manera després de presentar el Pla de Reordenació del Sector Residencial per a Persones Majors del País Valencià, preguntada per les conseqüències de l’abstenció del PSOE en el funcionament del govern d’aquest territori.

“Òbviament la decisió del Partit Socialista d’abstenir-se afecta perquè provocarà que Rajoy siga president del Govern i que el PP seguisca en el Govern –estatal-, que és un govern molt hostil al valencià”, ha respost la vicepresidenta.

Mónica Oltra ha comentat referent a açò que “pràcticament totes les normes importants” impulsades des del Consell i aprovades en les Corts Valencianes, han sigut “portades als tribunals” per part del Govern espanyol. Ha agregat que a açò se sumen altres qüestions com l’infrafinançament al País Valencià, les inversions contemplades en els Pressupostos Generals de l’Estat i l’estat d’infraestructures com el Corredor Mediterrani.

“Estem com estem en el tema del finançament, ens maltracten en els Pressupostos Generals de l’Estat en les inversions, ací tenim el Corredor Mediterrani, la situació del ferrocarril de Castelló a València i la qüestió del deute, que entenem que s’ha de regularitzar igual que s’ha fet en altres comunitats autònomes, perquè no volem ser més que ningú però tampoc sempre els últims de la fila”, ha plantejat.

Amb tot, Oltra ha reiterat que el fet que “Rajoy seguisca en el Govern afecta els valencians i les valencianes i el Govern valencià”. No obstant açò, ha repetit que el Consell està “fet a prova de bombes sempre que se seguisca la ruta del Pacte del Botànic”, que de moment, “s’està seguint i s’està ampliant”.

“Mentre el Pacte del Botànic es complisca i tots siguem lleials a aqueix pacte, el Govern valencià està a prova de bombes”, ha exposat la consellera. Malgrat açò, ha destacat que “en aqueix pecat de l’abstenció, tots portarem la penitència perquè s’afavoreix un govern hostil al valencià”. “Açò és com quan u pacta… en la salut i en la malaltia. Doncs ara passarem la malaltia”, ha agregat.

“Legitimitat i credibilitat”

D’altra banda, preguntada per les declaracions del secretari general de Podem al País Valencià i portaveu d’aquesta formació en el Parlament autonòmic, Antonio Montiel, sobre l’abstenció del PSOE i per si aquesta decisió resta credibilitat al president del Consell i secretari general del PSPV, Ximo Puig, Mónica Oltra ha manifestat que “mentre seguim complint el Pacte del Botànic” l’executiu valencià “té la credibilitat i la legitimitat també a prova de bombes”.

“La gent està valorant molt bé l’actuació del Govern valencià”

De la mateixa manera, preguntada per si seria necessari convocar una enquesta per a conèixer la satisfacció dels ciutadans amb el Consell, Oltra ha defensat la valoració que la població fa d’aquest govern segons les últimes enquestes publicades i ha apostat per treballar per a “millorar la vida de la gent”.

“El 9 d’Octubre es va publicar una enquesta en un periòdic que donava un índex de valoració de bo o molt bo al Govern valencià d’un 30 per cent, que és moltíssim. Em va sorprendre agradablement perquè l’enquesta del dia anterior que valorava la situació política ho feia molt malament i malgrat açò la gent que valora molt malament la situació política està valorant bé o molt bé l’actuació del Govern valencià”, ha exposat la vicepresidenta.

Mónica Oltra ha agregat que a açò se suma que un 37 per cent donava suport al Consell amb un “regular, un 4,5 o un 5, que suposa que estàs mig aprovat” i ha precisat que açò representa en total “un 67 per cent de suport al Govern valencià”. “No crec que hi haja cap govern, no ja d’Espanya sinó d’Europa, amb aquest grau de suport”, ha subratllat.

La responsable autonòmica ha comentat que aquestes dades donen “una idea de com la gent està valorant l’acció de govern” de la Generalitat, i després ha apuntat que “si cal fer un estudi sociològic es farà” però ha ressaltat que “el que s’ha de fer és millorar la vida de la gent amb les decisions de govern perquè estiga contenta”.

“A açò és al que ens dediquem en el Consell, a millorar la vida de la gent perquè puga estar contenta amb l’acció de govern”, ha manifestat Oltra.

Comparteix

Icona de pantalla completa